Klaus Iohannis, mesaj pentru studenţi: Din nefericire, cadrul legislativ nu este mereu cel mai flexibil

Publicat: 12 05. 2018, 15:11

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a Congresului Studenţilor din România în care subliniază importanţa educaţiei financiare şi a celei antreprenoriale.

Preşedintele mai arată că, în modernizarea economică a României, „educaţia antreprenorială este o dimensiune necesară”.
Şeful statului atrage însă atenţia că, „din nefericire, cadrul legislativ nu este mereu cel mai flexibil”, iar identificarea posibilităţilor de finanţare este dificilă.

Reproducem integral, mai jos, mesajul preşedintelui Klaus Iohannis transmis cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Congresului Studenților din România:

„Vă felicit pentru organizarea unui nou Congres al Uniunii Studenților din România, o veritabilă platformă de dezbatere a viitorului educației universitare din țara noastră. Această ediție are o semnificație specială dată de faptul că ne aflăm în anul în care celebrăm un secol de la Marea Unire din 1918. Centenarul reprezintă un moment de regândire a priorităților, de reașezare a bazei economice și sociale a dezvoltării noastre ca națiune, iar implicarea studenților în toate aceste procese este esențială. De altfel, în schimbările majore produse în istoria României, contribuția studenților a fost foarte importantă, începând cu revoluția pașoptistă și continuând cu evoluția tuturor curentelor culturale, sociale și economice care au transformat România ultimilor 100 de ani.
Mă bucur să observ că temele abordate în cadrul Congresului sunt legate de integrarea studenților pe piața muncii și în societate în ansamblul său, remarcând aici componenta de educație financiară. În condițiile în care recent ne-am revenit dintr-o criză economică globală cauzată de lipsa de responsabilitate în utilizarea instrumentelor financiar-bancare, dar și în contextul în care dezbaterile pe tema politicii fiscale sunt foarte actuale în spațiul public, această educație este mai importantă ca niciodată.
În modernizarea economică a României, educația antreprenorială este la rândul ei o dimensiune necesară. Din nefericire, cadrul legislativ nu este mereu cel mai flexibil, iar identificarea oportunităților de finanțare poate fi dificilă. Pregătirea tinerilor cu abilitățile și competențele necesare pentru a se descurca pe o astfel de piață ar putea multiplica numărul de idei bune de afaceri care se materializează în economie.
Nu în ultimul rând, participarea studenților pe piața muncii depinde și de o mai bună corelare a realităților și prognozelor economice cu domeniile de studiu. În acest sens, avem nevoie de o mai bună monitorizare a parcursului profesional al absolvenților și de o adaptare a structurii programelor de studii pentru dezvoltarea competențelor necesare atât în sectorul privat, cât și în cel public. Este din ce în ce mai evidentă nevoia de a înzestra tinerii cu acele cunoștințe, abilități și atitudini care să le permită o flexibilitate crescută. Piața muncii este într-o dinamică accelerată și este foarte posibil ca o mare parte dintre cei care vă aflați astăzi aici să vă schimbați traiectoria profesională, întrucât meseria pentru care vă pregătiți va dispărea în viitor.
În cadrul eforturilor Administrației Prezidențiale de a regândi modul de funcționare a sistemului educațional, am beneficiat, în cadrul proiectului «România Educată», și de aportul Uniunii Studenților din România. Vă mulțumesc pentru contribuția voastră și aștept cu interes concluziile actualului congres. Sunt convins că mișcarea studențească va rămâne un factor de progres și de angajament civic în societatea noastră.
Vă doresc mult succes în dezbaterile de astăzi!”