Klaus Iohannis, ședință la Cotroceni cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de la ora 14.00

Publicat: 11 02. 2021, 10:12
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis va avea joi, de la ora 14.00, o ședință la Palatul Cotroceni cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Discuția are loc în contextul în care săptămâna aceasta a reînceput școala cu prezența fizică la clase. Situația este una specială, dat fiind că epidemia de coronavirus încă e un pericol major, iar riscul de transmitere a virusului în unitățile de învățământ există. De altfel, deja a fost identificat un prim caz de COVID-19 – un elev de la o școală din Sectorul 6.

În prima zi de redeschidere a școlilor, premierul Florin Cîțu a lansat un apel la responsabilitate din partea tuturor: „Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme. Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme”.

Sorin Cîmpeanu, optimist că nu vom închide școlile după ce le-am redeschis

Tot în prima zi a noului semestru, ministrul Sorin Cîmpeanu s-a arătat optimist că școlile nu se vor închide din cauza infectărilor.

„Îndrăznesc să fiu optimist şi să fiu convins că în şcoli nu se vor crea focare în aşa fel încât să fim nevoiţi să le închidem. Dacă acest lucru se va întâmpla, fiind responsabili, nu vom ezita să luăm, cu tristeţe, aceste măsuri, dar eu personal, îndrăznesc, ca părinte, ca profesor, ca manager de instituţie de învăţământ românesc – şi am enumerat aceste trei calităţi înaintea celei de ministru – îndrăznesc să fiu optimist şi să fiu convins că nu vom ajunge în situaţia în care vom fi nevoiţi să închidem şcolile din nou”, a declaratSorin Cîmpeanu, pe 8 februarie.

Miercuri, acesta a anunțat cădin a doua jumătate a lunii februarie personalul din învățământ va avea „o prioritate sistemică” în cadrul campaniei de vaccinare anticoronavirus. Categoria cadrelor didactice „ademonstrat că e cea mai numeroasă categorie din cel nouă categorii de personal esențial care are disponibilitate de vaccinare, care vrea să se vaccineze, știind fiind faptul că, de luni, cea mai mare parte a școlilor își desfășoară orele cu prezență fizică”, a punctat ministrul.

În alte țări, însă, școlile nu sunt deschise. Este cazul Marii Britanii sau al Germaniei.Cancelarul Angela Merkel a declarat ca redeschiderea şcolilor şi a grădiniţelor este o prioritate absolută, dar a cerut răbdare și a precizat că deocamdată nu poate oferi un calendar oficial.În acest context, Prof. Dr.Christian Drosten, directorul Institutului de Virologie la spitalul Charité Berlin, a avertizat că deschiderea prea de timpuriu a școlilor poate contribui la declanșarea unui al treilea val al epidemiei de coronavirus după Paște.