Klaus Iohannis salută anunțul SUA de a spori prezența militară în România. Președintele speră că decizia va avea „și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune”
Președintele Klaus Iohannis salută anunțul SUA de a spori prezența militară în România. Potrivit Administrației Prezidențiale, decizia de a desfășura un Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani „reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite, ca aliat și principalul partener strategic” al țării noastre.
Președintele României, Klaus Iohannis, salută anunțul SUA de a spori prezența militară în țara noastră
„Președintele României, Klaus Iohannis, salută anunțul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfășurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în țara noastră începând cu această lună. Acest anunț concretizează decizia făcută publică deja de Președintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022. Această contribuție semnificativă reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității Statelor Unite, ca aliat și principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării și apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluții îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Președintele României subliniază că decizia are o semnificație deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă”, a precizat Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, desfășurarea efectivelor americane în România în luna februarie „demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic”.
„Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante și poziționării active și consecvente ale țării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum și în relația directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar și coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Decizia SUA dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite și este în consonanță cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acțiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate și să crească securitatea la Marea Neagră”, mai arată Administrația Prezidențială.
Președintele României speră că decizia SUA „va avea și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune”.
„Președintele Klaus Iohannis își exprimă, de asemenea, speranța că această decizie va avea și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată și de alte demersuri în același sens în context aliat, precum și că dialogul diplomatic va continua și că vor fi identificate soluții viabile pentru situația actuală de securitate”, se mai arată în comunicatul Cotroceniului.