În timp ce PSD bate toba cu amnistia, Klaus Iohannis lansează în dezbatere publică rezultatele proiectului ‘România Educată’, iniţiat încă de la preluarea mandatului (VIDEO)

În timp ce PSD bate toba cu amnistia, Klaus Iohannis lansează în dezbatere publică rezultatele proiectului 'România Educată', iniţiat încă de la preluarea mandatului (VIDEO)

Preşedintele Klaus Iohannis calcă pe urmele predecesorului său, Traian Băsescu, şi propune o nouă strategie pentru modernizarea educaţiei.

Rezultatele proiectului „România Educată”, inițiat de actualul şef al statului, vor fi lansate miercuri în dezbatere publică, a anunțat Administrația Prezidențială.
Proiectul va fi prezentat miercuri, 5 decembrie, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului pare să se ţină astfel de cuvânt, chiar şi în contextul în care actuala guvernare PSD-ALDE este extrem de ostilă la adresa sa. Proiectul a fost iniţiat de preşedinte încă de la preluarea mandatului.

„Proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație”, precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

La dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu această ocazie au contribuit peste 60 de instituții publice, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai actorilor din domeniu.

Klaus Iohannis a încercat astfel să obţină un consens cât mai larg pe tema sensibilă a educaţiei.

„Acest demers exprimă dorința Președintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect”, subliniază sursa citată.
De asemenea, în cadrul evenimentului de la Palatul Cotroceni va fi lansat și site-ul proiectului, unde rezultatele vor fi disponibile pentru consultare și unde toți cei interesați sunt invitați să transmită opinii și sugestii, precizează Administraţia Prezidenţială.

La sfârşitul lunii noiembrie, consilierul de stat în cadrul Departamentului educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că una dintre propunerile din proiect vizează standardizarea evaluărilor, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite ca „o pedeapsă”.

Potrivit consilierului de stat, proiectul „România educată” vizează eliminarea volatilităţii din sistemul de educaţie.
„Vom avea discuţii cu partidele politice, cu mediul executiv şi legislativ pentru că ei vor fi responsabili să creeze noi legi, să aloce fonduri şi, în acelaşi timp, ne dorim şi expertiza internaţională şi de aceea avem în derulare un proiect cu cei de la OECD. (…) Fiecare instituţie, fiecare şcoală, fiecare om trebuie să pună umărul ca ‘România educată’ să devină realitate”, a spus Deca.

Ea a prezentat în interviu câteva propuneri din proiectul „România educată”, referitoare la învăţământul dual, privind o selecţie mai riguroasă a profesorilor şi standardizarea evaluărilor.
„Când viziunea este asumată şi acceptată şi vine din zona societăţii şi a actorilor care sunt zi de zi în educaţie, în şcoală este mult mai greu pentru orice guvern şi orice majoritate parlamentară să modifice un act normativ care, practic, este asumat”, a afirmat Deca cu privire la Legea educaţiei.

Ligia Deca mai susține că ar fi greu ca o viitoare lege a educației să nu aibă la bază rezultatele proiectului „România Educată”, „pentru că în cadrul proiectului au fost implicaţi toţi actorii din Educaţie, dar şi mediul asociativ, mediul ONG şi mediul privat. Noi credem că am reuşit să ajungem la un consens pe priorităţile pe care ar trebui să le aibă Educaţia în următorii 12 ani şi acest lucru cred că va fi imposibil de ignorat de oricine vine într-o zonă de decizie în România”.

„România Educată” a apărut în contextul în care şcoala românească, rămasă mult în urma celorlalte state membre UE la capitolul educaţie, are în mod evident nevoie de un proiect de modernizare.
Priorităţile proiectului „România Educată”, lansat în 2016, vizează cariera didactică, managementul educaţional, echitatea, învăţământul profesional şi tehnic, învăţământul superior, evaluarea elevilor şi studenţilor şi educaţia timpurie.

Deşi proiectul se adresează întregii ţări, el se concentrează pe nevoile actuale ale tinerilor, pentru o mai bună adaptare la cerinţele de pe piaţa muncii. El se adresează şi celor care provin din categorii sociale defavorizate, deoarece doar prin educaţie pot fi depăşite barierele materiale.

„Programarea pentru copii este extrem de importantă, noi am văzut-o în contextul provocărilor societale şi al răspunsului educaţiei faţă de ele. Ne propunem ca în perioada următoare cât documentele stau în dezbatere să avem chiar un eveniment dedicat. Există deja iniţiative în mediul privat vizavi de cum îşi imaginează companiile şi cum au prognozat companiile că va arăta mediul economic şi societatea la 20 – 30 de ani de acum încolo şi cum ar trebui să răspundă Educaţia în acest context, iar un eveniment vizavi de rolul digitalizării în Educaţie va fi premergător lansării rezultatelor finale ale proiectului (n.r. – ‘România Educată’) anul viitor”, a mai spus Ligia Deca.

Proiectul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis vine la 10 ani după ce Traian Băsescu şi-a asumat propria strategie pe Educaţie, supusă dezbaterii publice.

Documentul lansat de fostul şef de stat cuprindea măsuri concrete pentru modernizarea sistemului de învăţământ, la nivel preuniversitar, universitar şi în cercetare. Strategia fostului preşedinte viza să îndeplinească până în 2015 mai multe obiective printre care reducerea abandonului şcolar, transformarea corpului didactic într-o elită profesională, eliminarea diferenţelor dintre învătământul urban şi rural, centrarea şcolii pe nevoile elevilor, angajatorilor şi comunităţii, alocarea a cel puţin 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare şi distribuirea resurselor în funcţie de rezultate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`