Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România continuă să fie în urmă la incluziunea sau intermedierea financiară. Românii sunt în urma statelor UE în ceea ce privește efectuarea cumpărăturilor online.
Klaus Iohannis, despre incluziunea financiară
„La un deceniu şi jumătate de la aderarea la UE, ţara noastră este încă mult în urmă la incluziunea sau intermedierea financiară. De la momentul aderării europene, am beneficiat de o creştere economică remarcabilă, pornind de la un PIB de circa 100 de miliarde de euro în 2006 până la aproape 270 de miliarde de euro anul acesta, în ciuda celor două crize severe care au intervenit în această perioadă.
Sectorul financiar-bancar, cu un rol cheie în mobilizarea resurselor pentru finanţare, a înregistrat şi el o dezvoltare semnificativă. În aceşti 15 ani, creditul neguvernamental a crescut de aproape patru ori, iar valoarea pieţei bursiere este acum de trei ori mai mare. Însă, România continuă să aibă cea mai mică rată de intermedieri financiare în UE. În prezent, sunt emise aproape 20 de milioane de carduri bancare, iar sectorul e-commerce a depăşit 6 miliarde de euro, dar încă ne aflăm mult sub media europeană a populaţiei care face cumpărături online”, a afirmat şeful statului.
Klaus Iohannis a subliniat nevoia de competenţe financiare şi antreprenoriale competitive, de şcoli de afaceri puternice şi de ştiinţă economică veritabilă.
Iohannis, despre educația financiară
„Pentru o participare civică activă şi responsabilă, inclusiv în legătură cu ofertele politice de soluţii economice, este foarte important ca cetăţenii noştri să fie bine educaţi şi corect informaţi din punct de vedere financiar. Organismele bancare şi financiare, aflate zilnic în contact cu clienţii lor, cu cetăţenii, se pot implica şi se implică şi ele mai mult. Această interacţiune poate fi bine valorificată prin programe specifice de informare şi dialog cu clienţii, prin proiecte comune cu universităţile de profil. Universităţile au fost şi rămân deschizătoare de drumuri, cu rol decisiv în formarea competenţelor pentru noile generaţii. Dincolo de programele didactice de formare, universităţile pot lansa dezbateri de viziune pe teme de actualitate, care să aducă un bagaj ştiinţific autentic, menit să clarifice şi să orienteze dezbaterea publică, deciziile financiare şi, foarte important, politicile publice”, a afirmat preşedintele.
Klaus Iohannis a spus că ”toate aceste lucruri sunt priorităţi reale pe agenda liderilor din industria financiar-bancară şi din mediul academic.
”Forumul organizat astăzi este un început de drum în care am încredere şi doresc să sprijin acest demers, pentru că oferă o şansă reală tuturor cetăţenilor noştri, indiferent de vârstă. Felicit Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia de Studii Economice şi Asociaţia Română a Băncilor pentru iniţiativă, şi pe toţi participanţii la această primă ediţie a Forumului pentru implicare. Am încredere că asemenea proiecte nu vor rămâne singulare, iar exemplul de bună practică instituit astăzi este doar primul dintr-un parcurs eficient”, a spus el în finalul discursului.