Klaus Iohannis, despre remanierea miniștrilor: Nu mai fac nimic în această speță până când CCR nu se va pronunța. România nu are prim-ministru. Dăncilă nu înțelege cum funcționează statul (VIDEO)

Publicat: 07 12. 2018, 13:24
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că nu va lua nicio decizie în privința remanierii Guvernului până când nu se va pronunța în acest caz Curtea Constituțională. Declarația șefului statului vine la scurt timp după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a sesizat CCR în legătură cu faptul că președintele Klaus Iohannis nu a luat încă o decizie referitoare la schimbarea miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu și înlocuirea lor cu Mircea Drăghici și Olguța Vasilescu.

”Doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la CCR. Probabil că CCR va da un răspuns, dar nu va rezolva problema. CCR nu are cum să rezolve problema pentru că problema nu este una constituțională, ci este una politică.

Cele două cauze ale acestei probleme. Prima este că, de facto, România nu are prim-ministru.

A doua este totala inabilitate a PSD de a face politică de orice fel.

Doamna prim-ministru mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze, o solictare de remaniere a Guvernului. Fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare. După care mi-a mai trimis fără să caute o discuție. Doamna prim-ministru m-a sunat totuși, ieri. M-a întrebat dacă am terminat analiza și când cred ca voi da un răspuns. I-am spus că azi și mâine nu și o voi informa când ajung la o concluzie.

M-as fi asteptat măcar să mă sune sau să mă caute și să întrebe «domnul președinte de ce nu ne dati un răspuns?» Aceasta doamnă nu înțelege cum funcționează statul.

Noi nu suntem puși să ne trimitem hârtii scrise de secretari sau alți colaboratori. Suntem puși aici pentru a rezolva problemele statului, iar asta se face prin colaborare și dialog institutional.

A doua cauză a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD de a face politică.

Constat că PSD și-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acționa politic, nu mai știe să facă politică. Este foarte grav pentru că PSD este partidul care dă guvernarea și controlează majoritatea în Parlament. (…)

Daca s-a ajuns în această fază, să se cheme CCR să stabilească ce avem de făpcut, voi aștepta decizia CCR duipă care voi acționa constituțional. (…) Deocamdată nu mai fac nimic în această speță până când CCR nu se va pronunța în această speță”, a declarat Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.