Klaus Iohannis, reacție la anunțul lui Emmanuel Macron. Franța se arătase gata să trimită trupe în România în cadrul misiunilor NATO
Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul omologului său francez, Emmanuel Macron, care a exprimat disponibilitatea Franței de a suplimenta prezența militară avansată a NATO în România.
Cum a reacționat Klaus Iohannis după ce Franța s-a arătat gata să trimită trupe în România în cadrul misiunilor NATO
„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a suplimenta prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Președintele României, pe Twitter.
Anunțul președintelui francez, într-un moment în care puzzle-ul de securitate din estul Europei e tot mai complicat
Președintele Franței a făcut anunțul într-o vizită la militarii din Haguenau, Alsacia, într-un moment în care tensiunile din estul Europei au atins noi cote. Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, iar Casa Albă a avertizat că invazia ar putea începe „în orice moment”.
Chiar și așa, mulți analiști sunt de părere că Federația Rusă încearcă mai degrabă să transmită un mesaj și că, cel puțin pentru moment, nu se poate vorbi despre o invazie iminentă.
„Între noi fie vorba, dacă strategic cineva i-a admirat pe ruși, a fost modul în care au desfășurat operațiunea în Ucraina în 2014 și în Siria, adică un element de surpriză care a fost indiscutabil. Ar însemna că Federația Rusă își schimbă total modus operandi, ca să zic așa, din moment ce transportă armament în vagoane deschise în așa fel încât să fie văzute și chiar ea promovează, nu-i așa, aceste filmulețe. Sună mai degrabă ca mesaje prin care să convingă cealaltă parte că poate să facă un război și că este o amenințare reală, dar nu sunt convins că sunt mesaje care să ne spună că invazia este iminentă. Cel puțin până în momentul în care se rup toate punțile de dialog, mă bucur că nu putem să afirmăm așa ceva. Deocamdată, punțile de dialog nu s-au închis, discuțiile continuă, și asta este vestea cea mai bună”, a explicat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.