„Prognozele economice sunt dintre cele mai optimiste, însă provocările în planul politicilor economice nu lipsesc deloc”, a transmis președintele României, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Klaus Iohannis a susținut că e nevoie de reforme echilibrate şi investiţii consistente, dar și de transparență și predictibilitate în economie. Acesta a mai transmis că statul, universitățile și mediul de afaceri trebuie să lucreze împreună pentru crearea unor programe de studii competitive și adaptate realităţilor.
„În prezent, prognozele economice sunt dintre cele mai optimiste, însă provocările în planul politicilor economice nu lipsesc deloc.
Ne dorim reforme echilibrate şi investiţii consistente, pentru a obţine beneficii concrete şi rezultate exacte, precum munca depusă de contabili în economia noastră. Cu toţii cunoaştem importanţa rolului pe care economiştii, dar şi contabilii îl au în fundamentarea politicilor economice, în consolidarea disciplinei financiare sau în asigurarea transparenţei şi a predictibilităţii de care economia are nevoie.
Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune ale statului, ale universităţilor şi ale mediului de afaceri pentru dezvoltarea unor programe de studii cât mai competitive, adaptate realităţilor”, a transmis Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu, în deschiderea evenimentului „Ziua Naţională a Contabilului Român, ediţia a XVII-a. Centenarul profesiei contabile reglementate în România”.
Șeful statului a mai susținut că tranziţia digitală este necesară pentru susținerea unui mediu de afaceri performant, lucru demonstrat o dată în plus în contextul pandemiei de coronavirus.
De asemenea, mediul de afaceri are nevoie de contabili pentru a recupera neajunsurile generate de actuala criză și pentru a putea accesa eficient fondurile europene fără precedent alocate României.
„Economiile tuturor statelor au traversat în 2020 o criză fără precedent, ale cărei cauze au fost de ordin sanitar şi nu economic. Criza a adus noi provocări şi a marcat nevoia de stabilitate şi rezilienţă la nivel mondial. Astfel, profesia dumneavoastră a căpătat o şi mai mare importanţă. Activitatea pe care o desfăşuraţi cu dedicare şi seriozitate s-a aflat într-o continuă profesionalizare, însă în ultimul an şi jumătate aţi demonstrat capacitatea deosebită de adaptare a unei profesii cu o lungă tradiţie”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis, care i-a îndemnat apoi pe contabili să acționeze și pe viitor cu ambiție și determinare.