Klaus Iohannis: Președintele are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an. Nu contează dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie (VIDEO)

Klaus Iohannis: Președintele are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an. Nu contează dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cotroceni alături de omologul său italian, Sergio Mattarella.

Klaus Iohannis, despre alegerile prezidențiale

Întrebat de reporteri despre discuțiile coaliției cu privire la data scrutinului, Președintele în exercițiu a spus: „În ce privește alegerile prezidențiale, în conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie sau în octombrie, sau în noiembrie, atât. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie. Ceea ce contează este opinia românilor”.

„Este important pentru mine să subliniez că Președintele României trebuie să fie ales de români, și nu de partide. De aceea, avem vot direct și, de aceea, cred că este important ca românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte. Este clar că pentru următorii cinci ani aceste alegeri sunt cele mai importante”, a adăugat Klaus Iohannis.

Ce a spus despre puterea Președintelui

„Se discută mult în jurul a câtă putere are sau nu are Președintele. Eu pot să vă spun că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an. La fel de importante sunt și parlamentarele, și localele, și europarlamentarele, dar știm că pentru români miza este alegerea Președintelui și cred că este bine așa”, a continuat Klaus Iohannis.

„De aceea, nu vreau să spun când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze, cine ar trebui să candideze, asta se stabilește de partide, pot fi și independenți, dar, încă o dată, românii trebuie să conștientizeze importanța acestor alegeri pentru România și să meargă la vot. Asta mă preocupă pe mine cel mai mult”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`