Klaus Iohannis: Oamenii s-au săturat de vorbe goale, de scandal. Ritmul reformelor nu e mereu cel așteptat. În economie sunt semne bune, dar creșterea de prețuri e reală. Partidele de la guvernare să dea dovadă de maturitate (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă într-un context extrem de complicat pentru România: am intrat deja în valul al patrulea la pandemiei de coronavirus, campania de vaccinare bate pasul pe loc, în curând începe noul an școlar, iar coaliția de guvernare e în pragul destrămării.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Declarațiile președintelui Iohannis:
Contextul e încă marcat de efectele pandemiei care e, din păcate, e departe de a se fi încheiat. Ultimele luni au dat românilor motive de optimism. Începem să vedem că vaccinarea oferă protecție împotriva îmbolnăvirii
Au fost luni în care oamenii au călătorit mai ușor și și-au putut face vacanțele în condiții aproape normale. Un procent cât mai mare al populației vaccinate este esențial pentru a putea spera în continuare la o îmbunătățire a situațiie.
Vedem că varianta Delta, mult mai contagioasă, duce la o accelerare a ratei de infectare și în România
Contextul dificil e o bună oportunitate pentru clasa politică să arate că are maturitatea și responsabiliatea să arate că poate garanta siguranța și prosperitatea românilor.
Încrederea oamenilor în Legislativ e la cote joase, e o problemă cronică. Tocmai de, reîntoarcerea la agenda cetățeanului va trebui să fie linia directoare a activității Parlamentului. E nevoie ca agenda Parlamentului să fie permanent adaptată nevoilor reale ale cetățenilor Sunt multe restanțe.
Atenție: nu le cer parlamentarilor să vorbească, ci le cer rezultate. De vorbit e ușor, dar oamenii s-au săturat de vorbe goale, de scandal.
Fac un apel către toate partidele, atât cele din coaliție și cele din Opoziție: să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă!
În contextul pandemiei, sunt conștient că ritmul reformelor nu e mereu cel așteptat.
În Justiție, agenda publică a fost ocupată de desființarea Secției speciale și un cadru normativ solid. Rămân obiective importante. Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare care să respecte Constituția. Obiectivele ambițioase din campania electorală trebuie să rămână reperele guvernării.
În economie sunt semne promițătoare și încă de anul trecut au fost regândite mecanisme care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în investiții. Suntem pe direcția corectă, dar nu trebuie să ne raportăm doar la cifre, ci e nevoie de empatie, implicare și rezultate concrete pentru oameni. Creșterea de prețuri există, reală și afectează mulți români. Pentru ei trebuie pregătie soluții și aici e în primul rând rolul Guvernului. Cifrele din statistici sunt bune, dar trebuie transpuse în beneficii pentru cetățeni.
Guvernarea nu e despre competiția dintre partide, dintre lideri. E fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun. De aceea, îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație.
Alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competiție de proiecte, despre dezbateri care să conducă la modernizare.
Știu că în coaliție există multă dorință de a guverna bine și multe intenții lăudabile. O parte dintre rezultate se văd deja. Însă mai sunt destule de învățat. Inclusiv Opoziția are multe de învățat și noi, cu toții, trebuie să fim mai implicați să livrăm rezultate și să ducem la capăt reformele pe care le-am promis.
Domeniile justiției, educației, sănătății, administrației publice au nevoie să fie așezate pe baze solide. Cu puterea de care dispune prin Constituție, responsabilitatea Parlamentului este una pe măsură. De aceea, în speranța unei sesiuni parlamentare cu reușite notabile, solicit întregii clase politice, tuturor membrilor Parlamentului și ai Executivului cumpătare, echilibru și deschidere la dialog!