Prin această epidemie a dezinformării, ani și ani de formare medicală au ajuns să fie contestați în baza unor opinii fără fundament științific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe rețelele sociale, a declarat președintele Klaus Iohannis, luni, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, unde a participat la festivitatea organizată în deschiderea noului an universitar și a subliniat că vaccinul rămâne cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei.
De la debutul campaniei de vaccinare, la nivel național au primit măcar o doză mai bine de 5,6 milioane de persoane.
„Din nefericire, în ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării, prin care ani și ani de formare medicală au ajuns să fie contestați în baza unor opinii fără fundament științific sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe rețelele de socializare. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficiența vaccinurilor obținute prin metode perfecționate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastră, deja grea, mai dificilă decât ar trebui. Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conștientizeze că cercetarea medicală și farmaceutică se bazează pe rigori științifice mai înalte decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor și pe o monitorizare continuă a pacienților. Asta face ca anumite evidențe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate. Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei și acest fapt rămâne un adevăr, indiferent de opiniile unora sau altora”, a declarat șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis susține că „unul dintre obiectivele majore ale Proiectului „România Educată” este reducerea semnificativă a analfabetismului funcțional și științific”.
„Ne propunem să creștem capacitatea absolvenților educației obligatorii de a se informa din surse credibile și de a discerne între informațiile verificate și speculații. Înțelegerea și asimilarea inovațiilor științifice recente sunt condiții obligatorii pentru ca România să progreseze rapid și să reducă masiv decalajele față de statele puternic dezvoltate. Este necesar să integrăm inovația pe toate palierele vieții noastre, în societate, în economie și, evident, în educație. Cred, de asemenea, că prevenția trebuie să debuteze timpuriu, încă din primii ani de școală și, de aceea, m-aș bucura să văd tot mai mulți profesioniști și tot mai multe opțiuni de carieră în sfera medicinei școlare. Avem nevoie să reconstruim rețeaua de medicină școlară, astfel încât unitățile de învățământ să redevină veritabile centre de informare și prevenție, pentru a asigura astfel sănătatea societății de mâine”, a adăuga Președintele.
Pandemia, spune Klaus Iohannis, și-a pus puternic amprenta pe toate aspectele vieții noastre și a transformat profund existența omenirii la nivel global.
„În același timp, pandemia ne-a oferit multe lecții, în multe domeniile. Medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii”, a continuat el.