Klaus Iohannis: Nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare, indiferent de decizia pe care o va adopta Biroul Electoral Central

Publicat: 27 09. 2024, 14:42
Actualizat: 27 09. 2024, 14:56
Sursa Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu demisionează din funcție și nu va candida la alegerile parlamentare din 1 Decembrie, indiferent de decizia pe care urmează să o anunțe Biroul Electoral Central pe acest subiect.

Iohannis: Nu candidez la parlamentare

„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, se arată într-un comunicat.

Amintim că PNL a cerut un punct de vedere de la Biroul Electoral Central pentru a vedea dacă e nevoie de o lege nouă ca președintele să poată candida la parlamentare fără să demisioneze și fără să încalce Constituția sau e suficientă actuala legislație.

PNL-iștii au depus un amendament pentru schimbarea actualei legi, astfel încât Iohannis să fie ajutat să candideze, dar Consiliul Legislativ, condus de controversatul Florin Iordache, fostul ministru PSD al Justiției, a susținut că legislația actuală este suficientă. Asta a determinat PNL să ceară BEC explicații suplimentare.

Iohannis: Nu doresc o lege pentru mine

Între timp, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu e de acord să se dea legi pentru o singură persoană și se va îngriji personal ca o astfel de lege să nu existe.

„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuție pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă, pentru mine, este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine, și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref: nu va exista această lege și nu doresc, eu nu doresc să existe”, a declarat recent Klaus Iohannis.