Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la finalul Summitului Formatului București, că întrunirea va fi un moment important de reconfirmare a solidarității NATO. Șeful statului a vorbit despre procesul NATO 2030, care va oferi viziunea strategică a alianței nord-atlantice în următorul deceniu și va duce la consolidarea rolului NATO.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„În primul rând, este vorba despre consolidarea Alianței în plan politic. Am subliniat, în acest sens, rolul NATO ca forum esențial de consultare între membrii săi și utilitatea asigurării unui dialog aliat consolidat pe teme de securitate și apărare.
Alianța trebuie să își consolideze și postura militară – o adaptare dinamică pentru asigurarea unui răspuns eficient și calibrat la provocările actuale de securitate.
În același timp, dialogul și cooperarea cu partenerii noștri, în primul rând Uniunea Europeană, dar și statele care împărtășesc valorile democratice euro-atlantice, sunt fundamentale pentru abordarea globală a NATO.
Bineînțeles, prioritatea pentru noi continuă să o reprezinte partenerii din Vecinătatea Estică şi din Balcanii de Vest”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta a subliniat apoi că unitatea şi solidaritatea aliate sunt fundamentul NATO, „pentru că nici Statele Unite ale Americii, nici Europa nu pot fi sigure una fără cealaltă”.
„Trebuie să sporim eforturile de consolidare a rezilienţei atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri. După cum știți, România este pe deplin angajată în susținerea tuturor eforturilor pe această linie și, în acest sens, am înființat și acționăm pentru operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, iar Declarația Summitului B9 de astăzi apreciază această inițiativă a României. Acest Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență va avea sediul aici, la noi, în București”, a mai declarat șeful statului.
Klaus Iohannis a mai afirmat că prezența președintelui american Joe Biden la acest summit, prin sistem de videoconferință, „demonstrează încrederea de care se bucură România la Washington ca partener și aliat puternic”.
Președintele s-a mai referit și la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune, pe care le-a catalogat drept „îngrijorătoare”.