Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Imnului Național: ‘Deşteaptă-te, române!’ reprezintă esenţa valorilor şi a idealurilor poporului nostru

Publicat: 29 07. 2020, 11:17
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj tuturor românilor, cu ocazia Zilei Imnului Național. Șeful statului arată că ‘Deşteaptă-te, române!’ reprezintă esenţa valorilor şi a idealurilor poporului român. Iohannis mai subliniază în mesaj datoria de a educa tinerele generaţii în spiritul valorilor transmise de versurile imnului.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Imnului Național: ‘Deşteaptă-te, române!’ reprezintă esenţa valorilor şi a idealurilor poporului nostru

Ziua Imnului Naţional a fost marcată miercuri printr-o ceremonie publică organizată de Ministerul Apărării în faţa Palatului Cercului Militar, la care a luat parte şi prim-ministrul Ludovic Orban.

„Ziua de 29 iulie are o valoare deosebită pentru România, pentru că ne oferă tuturor prilejul de a celebra împreună cu bucurie şi emoţieZiua Imnului Naţional. ‘Deşteaptă-te, române!’ reprezintă esenţa valorilor şi a idealurilor poporului nostru. Imnul Naţional al României are un rol important în menţinerea speranţei românilor pentru libertate, încununând marile victorii, glorificând eroii ţării. Trăim într-o Românie modernă şi democratică ce şi-a păstrat cursul proeuropean şi care şi-a consolidat rolul în cadrul NATO, principalul garant al securităţii noastre. Traversăm o perioadă marcată profund de efectele pandemiei de COVID-19, cu efecte semnificative pe multiple dimensiuni atât la nivel naţional cât şi la nivel global şi care ne-a impus schimbarea radicală a modului în care ne trăim viaţa. Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul Imnului naţional continuă să fie la fel de puternic şi motivant, fiindcă ne inspiră şi ne îndeamnă să ne dedicăm construirii unei ţări puternice şi prospere, care să poată gestiona cât mai bine situaţiile de criză pe toate palierele. Îmi exprim speranţa că apelul la unitate naţională şi solidaritate naţională transmis prin versurile imnului va coagula eforturile tuturor cetăţenilor şi ale instituţiilor de a colabora pentru dezvoltarea şi afirmarea ţării”, afirmă Iohannis în mesajul transmis de consilierul de stat Mihai Şomordolea, potrivit Administrației Prezidențiale.

Totodată, președintele arată că doar prin implicarea activă a tuturor cetăţenilor în viaţa societăţii “ne putem bucura de o ţară prosperă şi puternică”.

“La ceas aniversar, invit românii de pretutindeni să preţuiască, să respecte şi să cinstească Imnul nostru Naţional”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Ziua Imnului Național. „Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității românești

Imnul național este compus din versurile poetuluiAndrei Mureșanu, care a trăit între 1816 și 1863, fiind unul dintre promotorii mișcării de emancipare românească de la jumătatea secolului XIX, Revoluția Română de la 1848. Muzica îi aparține poetului Anton Pann (1796), un om de mare cultură, cântăreț, poet și autor.

Mesajul imnului „Deşteaptă-te, române!” este în acelaşi timp social şi naţional; social, deoarece impune o permanentă stare de vigilenţă pentru a asigura tranziţia către o lume nouă; naţional, deoarece alătură această deşteptare tradiţiei istorice. Imnul conţine acest sublim „acum ori niciodată”, prezent în toate imnurile naţionale, de la „paion”-ul cu care grecii au luptat la Marathon şi Salamina până la „Marseilleza” Revoluţiei franceze.Invocarea destinului naţional este culmea cea mai înaltă pe care un popor o poate atinge în zborul său către divinitate. Acest „acum ori niciodată” concentrează toate energiile vitale, mobilizând la maximum. Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele trei şi ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive, scriePreședinția.