Klaus Iohannis: Mă înclin în fața sacrificiului suprem din Decembrie 1989! / Orice întârziere a Justiției în înfăptuirea dreptății va transforma această rușinoasă restanță într-un grav atentat la adresa democrației

Publicat: 22 12. 2020, 10:43
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj special marți, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății. „Mă înclin în fața sacrificiului suprem din Decembrie 1989”, a transmis șeful statului. El a vorbit despre crimele regimului comunist, despre curajul și determinarea eroilor care au pus punct acestor cruzimi, despre incapacitatea statului de a face dreptate acestor eroi și despre cum le putem noi onora memoria apărând democrația, drepturile și libertățile fundamentale.

Președintele Klaus Iohannis: Mă înclin în fața sacrificiului suprem făcut în Decembrie 1989

„În urmă cu 31 de ani, românii au așezat piatra de temelie a României democratice de astăzi. Ei au transformat revolta, durerea și teroarea, acumulate în decenii de tiranie, în forța motrice a Revoluției anticomuniste. Prin jertfa de sânge din Decembrie 1989, au pus capăt unui regim ilegitim și criminal, iar curajul și determinarea semenilor noștri ne-au redat nouă libertatea și demnitatea”, a transmis Iohannis.

Acesta a susținut că nimeni nu trebuie să uite de românii care s-au așezat în fața tancurilor pentru idealurile lor și că generațiile viitoare trebuie să păstreze vie în memorie ziua Victoriei Revoluției Române.

„Însă, pentru libertate și democrație, a fost plătit, în acele ceasuri de durere și revoltă, cel mai scump preț. 45 de ani de crime și cruzimi împotriva românilor, ani care au rupt legătura firească cu familia democrațiilor europene, s-au sfârșit printr-un alt șir de abuzuri. Gloanțele și barbarismul autorităților vremii au curmat vieți și au distrus destine”, a mai transmis președintele Românie.

Klaus Iohannis a precizat apoi că se înclină în fața sacrificiului făcut în decembrie 1989 și că recunoștința și respectul său se îndreaptă și către urmașii victimelor de atunci: „Astăzi, în calitate de Președinte al României, mă înclin în fața sacrificiului suprem din Decembrie 1989, onorând memoria victimelor prin apărarea fermă a valorilor și principiilor democratice. Respectul și recunoștința se îndreaptă nu doar către eroii acelor zile, ci și către urmașii lor, care poartă în suflete răni adânci”.

Klaus Iohannis, despre incapacitatea statului român de a face dreptate victimelor de la Revoluție

Iohannis s-a referit, în mesajul său, și la incapacitatea statului român de a face dreptate victimelor în atâția ani – 31 – de la Revoluție: „Durerea incomensurabilă a pierderii persoanelor dragi a fost dublată, în toți acești ani care au trecut de la Revoluție, de infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovați pentru represiunea sângeroasă”.

„Sănătatea unei societăți depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care lecțiile trecutului sunt învățate și asumate. Tocmai de aceea, nu voi înceta să lupt pentru redarea adevărului și înfăptuirea dreptății pe care o așteptăm de prea mulți ani. Justiția trebuie să-și facă datoria! Orice întârziere va transforma această rușinoasă restanță într-un grav atentat la adresa democrației noastre”, a mai spus președintele României.

Șeful statului a precizat apoi că memoria victimelor Revoluției e onorată prin eforturile noastre de a apăra democrația, meritocrația, drepturile și libertățile fundamentale.

„Dincolo de neîmplinirile noastre postdecembriste, Revoluția Română va continua să inspire convingeri, să anime generații. Eroii din Decembrie 1989 au aspirat la o Românie democratică, deplin atașată valorilor euro-atlantice, în care fiecare român este ascultat și protejat. Prin apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, a pluralismului, a dreptului de a alege, promovând meritocrația, întărind statul de drept, protejând drepturile minorităților, noi onorăm, de fapt, memoria victimelor Revoluției Române și sacrificiul acestora”, se mai arată în mesajul președintelui.

În final, Klaus Iohannis a lansat un îndemn: „Să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române și să protejăm idealurile câștigate cu prețul sângelui!”.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori, în Piaţa Universităţii, în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.

22 decembrie 1989 a fost ziua în care regimul dictatorial condus de Nicolae Ceauşescu era înlăturat, iar conducerea țării, preluată de Frontul Salvării Naţionale. Ion Iliescu se număra printre iniţiatorii FSN. Bucuria libertăţii urma să fie înecată în sânge. Îşi faceau apariţia aşa-zişii terorişti, duşmanii invizibili despre care nici acum nu se ştie adevărul.