Klaus Iohannis, la primirea Premiului „Carol cel Mare”: În cadrul parteneriatelor, relația UE-SUA rămâne în mod cert piesa de rezistența și dimensiunea pe care Europa trebuie să continue să investească cel mai mult (VIDEO)

Publicat: 02 10. 2021, 16:52
Actualizat: 02 10. 2021, 16:55
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost distins cu Premiul Internațional „Carol cel Mare”, sâmbătă, la Aachen, context în care a subliniat că Europa are nevoie continuarea angajamentului american pentru a-și asigura securitatea, stabilitatea și prosperitatea comună, așa cum SUA are nevoie de o Europă puternică, capabilă să gestioneze crize în vecinătatea sa.

Klaus Iohannis: SUA și UE rămân incontestabil pilonii de bază ai democrației globale

„Aș dori să reînnoiesc pledoaria în favoarea beneficiului solidarității și unității europene. Este adevărat poate că anumite decizii pot fi luate mai repede într-un grup mic. Însă forța reală a Uniunii, mai ales într-o lume mai interconectată, dar și mai contestată, nu este dată de cercuri concentrice sau viteze diferite. Această forță este dată de abordarea inclusivă, de capacitatea Uniunii de a se mișca în aceeași direcție – a democrației și prosperității comune și de a asocia parteneri care împărtășesc valorile, principiile și obiectivele noastre”, a declarat președintele Klaus Iohannis, care în aceeași intervenție a pledat și pentru intrarea României în Schengen.

Șeful statului român a subliniat că, în cadrul parteneriatelor, relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii „rămâne în mod cert piesa de rezistență și dimensiunea pe care Europa trebuie să continue să investească cel mai mult”.

„Europa are nevoie de continuarea angajamentului american pentru a-și asigura securitatea, stabilitatea și prosperitatea comună, așa cum Statele Unite ale Americii au nevoie de o Europă puternică, capabilă să gestioneze crize în vecinătatea sa. «Europa și America nu pot să își ignore problemele și au nevoie una de alta pentru a le soluționa», scria Jean Monnet în Memoriile sale. «Separat, ele nu pot contribui eficient la pacea globală». Acest crez al unuia dintre arhitecții Uniunii este valabil și astăzi, la mai bine de jumătate de secol, nu pentru că problemele și contextul nu au evoluat, ci pentru că Statele Unite și Uniunea Europeană rămân incontestabil pilonii de bază ai democrației globale.