Klaus Iohannis, la ONU: Marea Neagră, de o importanță strategică pentru securitatea transatlantică / Susținem pe deplin formula ucraineană de pace / Regiunea trebuie protejată de efectele războiului și ingerințele maligne ale Rusiei (VIDEO)

Publicat: 20 09. 2023, 17:18
Actualizat: 20 09. 2023, 17:30
Foto: presidency.ro

Războiul din Ucraina a demonstrat că Marea Neagră are nevoie de mai multă acțiune globală, având o importanță strategică pentru securitatea transatlantică, a declarat Președintele României, Klaus Iohannis, miercuri, la New York, în cadrul intervenției naționale din cadrul dezbaterilor generale de la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU.

Declarații susținute de Klaus Iohannis la ONU în limba engleză:

  • Continuăm să ne apărăm valorile centrale, Carta ONU și multilateralismul. Deciziile noastre sunt critice pentru viitorul umanității. Noi, liderii, suntem chemați acum să luăm măsuri decisive pentru generațiile viitoare, în spiritul solidarității și al responsabilității comune, și să apărăm ordinea internațională bazată pe reguli și respectarea deplină a dreptului internațional.
  • România este în vecinătatea directă a războiului continuat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și am acționat cu toată energia noastră, aducând o contribuție solidă la securitatea și stabilitatea internațională și regională. Acest război a demonstrat că Marea Neagră are nevoie de mai multe acțiuni globale, în condițiile în care este de o importanță strategică pentru securitatea transatlantică.
  • România susține și un multilateralism mai eficient, alături de parteneri care gândesc la fel, în lupta pentru libertate și democrație.
  • Din prima zi a războiului, România a acționat în solidaritate deplină cu curajosul poporul ucrainean. Vom continua să oferim refugiu și să îi protejăm pe refugiații care vin de la vecinii noștri, așa cum am făcut pentru peste 6 milioane de ucraineni care ne-au trecut deja frontierele.
  • Susținem pe deplin formula ucraineană de pace, ca fiind cel mai potrivit cadru pentru o pace corectă, îndelungată și sustenabilă. Susținem și aplicarea dreptului internațional, și tragerea la răspundere, astfel încât toți cei responsabili pentru atrocități să fie aduși în fața justiției.
  • Regiunea noastră, regiunea Mării Negre în ansamblu, trebuie să fie protejată de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei și de războiul său hibrid, și de ingerințele sale maligne. România a argumentat constant cu privire la nevoie de a menține așa-numitele conflicte prelungite, sau conflicte înghețate, la vârful agendei noastre.
  • România a fost, de asemenea, în prim-planul susținerii multidimensionale pentru partenerii vulnerabili din regiune. Am oferit sprijin substanțial pentru vecina noastră, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război după Ucraina însăși.