Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice, a declarat președintele Klaus Iohannis în limba engleză, marți, în cadrul conferinței susținute de liderii care au participat la reuniunea în format restrâns pe care a organizat-o premierul Mark Rutte la Haga în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius.
Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru întărirea suplimentară a Flancului Estic.
„Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice (…). Dată fiind poziționarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă și unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forțelor, structurilor, capabilităților și echipamentelor necesare, precum și aranjamentele adecvate de comandă și control”, a afirmat el, conform traducerii oferite de Administrația Prezidențială.
România, spune Klaus Iohannis, va rămâne un susținător ferm al Kievului.
„Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare și substanțiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic și practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO. Sprijinul României pentru Ucraina și pentru aspirația sa de a deveni un Aliat cu drepturi depline este bine cunoscut. Vom continua să fim un susținător ferm al Kievului”, a continuat șeful statului.
El a vorbit și despre nevoia unei cooperări strânse cu Republica Moldova, „mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”.
„Republica Moldova reprezintă o preocupare importantă pentru mine și, după cum am aflat astăzi, nu doar pentru mine, ci pentru noi toți. Situația din Moldova este extrem de gravă și cred că este responsabilitatea noastră să găsim modalități de a ajuta Moldova să-și sporească reziliența, să își îmbunătățească întreaga situație. Și sunt foarte bucuros că această evaluare este împărtășită de colegi și ar fi foarte bine dacă elemente privind aceste aspecte s-ar regăsi în concluziile Summitului de la Vilnius”, a adăugat Klaus Iohannis.