Klaus Iohannis își sărbătorește, sâmbătă, ziua de naștere. Șeful statului împlineşte 61 de ani. Dacă anul trecut, Iohannis și-a aniversat ziua de naştere la Palatul Cotroceni, unde au fost prezenți liderii partidelor din opoziţie, anul acesta a preferat să sărbătorească în familie, alături de soția sa Carmen Iohannis, ținând totodată cont și de restricțiile impuse din cauza epidemiei de Covid-19.
Președintele Klaus s-a născut în 13 iunie 1959, la Sibiu. Astăzi, la împlinea a 61 de ani, șeful statului a ales să își organizeze aniversarea acasă, alături de soția sa Carmen Iohannis și câteva persoane apropiate.
Președintele României s-a născut pe 13 iunie 1959 la Sibiu.Părinții săi sunt Susanne și Gustav Heinz Johannis, amândoi sași transilvăneni. Aceștia au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria.
Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea. Tot el a declarat că, atunci când tatăl său l-a înregistrat ca nou-născut, funcționarul de la primărie a refuzat să-i scrie numele cu „J”, așa cum a fost scris în familia sa de cinci sute și ceva de ani.
Klaus Iohannis și-a petrecut vacanțele copilăriei la bunicii săi din Bradu, cu care mergea la fân și la restul activităților agricole.
Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis (n. 2 noiembrie 1960), profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
Președintele Klaus Iohannis a absolvit în anul1983studiile de fizică laUniversitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
Iohannis și-a început activitatea în învățământ, fiind profesor de fizică și inspector școlar în județul Sibiu.
Ulterior, în anul 2000, acesta a intrat în politică și a devenit primar al orașului Sibiu din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.
Klaus Iohannis a fost reales edil și în anii 2004, 2008 și 2012, din partea aceleiași formațiuni politice.
În 2009, Klaus Iohannis pășește pe scena mare a politicii. El este propus, după căderea primului guvern Emil Boc, în funcția de prim-ministru de către Partidul Național Liberal (PNL). Președintele Traian Băsescu a refuzat însă să-l nominalizeze.
Iohannis s-a întors la Sibiu, dar în 2013 a făcut un pas important în cariera sa de politician: a devenit membru PNL. El a fost numit prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului.
Deși a deținut funcția de lider al PNL pentru scurt timp, Iohannis a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL), numită Alianța Creștin liberală (ACL), și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide.
Ulterior, Alianța Creștin Liberală (ACL) l-a promovat pe Iohannis drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014.
Klaus Iohannis a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.
Cel de-al doilea mandat de președinte l-a obținut în noiembrie 2019. Klaus Iohannis a fost votat de 66,09%, ifață de contracandidata sa, Viorica Dăncilă (PSD), care a obținut doar 33,91% dintre voturi.
Astăzi, de ziua sa de nasștere, Klaus Iohannis, se poate lăuda cu o bună strategie de combatere a epidemiei de coronavirus în România. După cum se știe, țara noastră a înregistrat printre cele mai puține cazuri de Covid-19 din Europa.