Klaus Iohannis, întrebat despre activitatea serviciilor: Nu vorbim despre instituții oculte

Publicat: 19 02. 2015, 21:21

Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul unui interviu acordat Digi24, că Parlamentului ar trebui să adopte legile privind siguranța națională.

Totodată, răspunzând unei întrebări, șeful statului a afirmat că serviciile secrete nu sunt implicate în activități ce nu intră în atribuțiile lor.

„Această chestiune s-a dezbătut foarte mult în ultimele săptămâni și cu siguranță varianta optimă ar fi un control foarte eficient din partea Parlamentului, însă nu am făcut eu încă o analiză, măcar pentru mine, fiindcă nu trebuie să dau eu note cuiva de la Parlament. Nu am făcut o analiză dacă și cum ar trebui schimbată această abordare.
Putem să observăm cu toții că există un pachet de legi privind siguranța națională care stau de mult în Parlament și cred că în aceste legi s-a abordat și partea de control parlamentar. Până la urmă nu doar Parlamentul vrea un control mai eficient, ci și serviciile. Și unii, și alții mi-au zis că își doresc un control eficient.
Atunci nu apar tot felul de povești. Dacă există un control clar și transparent, atunci nu va veni nimeni să spună o poveste ca din filmele cu spioni și să fie și crezut. Aici nu vorbim de instituții oculte, ci de instituții de bază ale statului care s-au reformat, s-au modernizat. O conducere civilă bună și un control parlamentar bun, eficient, corect i-ar ajuta și pe unii și pe alții.
Trebuie să ieșim o dată și o dată din această sferă în care în continuare unii au impresia că la servicii se întâmplă lucruri absolut curioase și nelalocul lor. Se întâmplă lucruri ca între profesioniști”, a spus Iohannis.