Klaus Iohannis, întrebat de acțiunile rusești de spionaj și propagandă: Aceste chestiuni există în toată Europa. Suntem pe fază / Flancul estic, o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dar și atenția UE (VIDEO)

Publicat: 22 04. 2021, 13:54
foto: captură YouTube / Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a pledat pentru o atenție sporită a spațiului euroatlantic pentru flancul estic, despre care spune că reprezintă „o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar, și este o zonă care necesită atenția Uniunii Europene, fiindcă pe flancul estic se află membrii noi”. În contextul acumulării de trupe militare rusești în apropiere de frontiera estică a Ucrainei, descrisă de șeful diplomației europene drept cea mai mare de până acum, șeful statului român a anunțat că va convoca o ședință a CSAT.

Ce a declarat președintele Klaus Iohannis despre flancul estic al spațiului euroatlantic și despre acțiunile rusești de spionaj și propagandă

Aflat într-o vizită la Parcul Natural Văcărești cu ocazia Zilei Pământului, șeful statului a fost întrebat, printre altele, dacă vedem într-adevăr în România acțiunile rusești despre care vorbea ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, privind spionajul, propaganda și dezinformarea. Totodată, a fost întrebat dacă este suficientă diplomația sau România va solicita o prezență mai intensă în regiunea Mării Negre și în apropiere de frontiera cu Ucraina.

„Aceste chestiuni există în toată Europa. Ne preocupă pe toți, dar pentru noi, în România, este extrem de important să fim pe fază și suntem pe fază, însă noi solicităm – și în ultima vreme văd că reușim din ce în ce mai bine – o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reușit la summitul din 2016 să aduc atenția NATO pe zona Mării Negre. De atunci, există o Strategie NATO pe zona Mării Negre. Îmi doresc să mergem mai departe cu acestea. Înființăm centre de reziliență, centre de cybersecurity în România și avem, evident, structurile noastre specializate care se ocupă de aceste probleme”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

El a subliniat nevoia de colaborare la nivelul NATO și UE.

„Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conștientizăm că e nevoie de o colaborare și la NATO, și europeană, și este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru flancul estic. Flancul estic este o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar, și este o zonă care necesită atenția Uniunii Europene, fiindcă pe flancul estic se află membrii noi, care au economii care încă nu se pot compara cu cele din Europa de Vest, care au infrastructuri critice care necesită foarte, foarte multă investiție până ajung la nivelul infrastructurilor critice din Europa de Vest. Aceste lucruri le prezentăm, pe de o parte, în zona securitar-militară la NATO, în zona de infrastructuri critice și infrastructuri civile în Uniunea Europeană. Până la urmă, este vital și pentru noi, dar și pentru Uniune să ajungem într-un timp rezonabil la același nivel nu doar de trai, ci și de dezvoltare a zonelor securitare și infrastructură, și pentru asta avem nevoie, evident, de fondurile europene”, a adăugat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre mini-summitul găzduit în aceste zile de București, eveniment la care ministrul Bogdan Aurescu va discuta teme de securitate cu omologii săi din Polonia, Turcia, Ucraina și Georgia.

„Eu discut foarte des și foarte mult cu domnul ministru Aurescu și mi se pare că această colaborare în zona politicii externe este extrem de importantă, și o evaluez ca fiind foarte bună. Nu doar că voi avea o intervenție, îi primesc pe miniștrii de externe în această după-amiază la Cotroceni, unde vom avea o discuție așezată. Această Trilaterală a fost sprijinită de mine, i-am dat întreaga atenție și credem că este o Trilaterală care contribuie la stabilitatea în zonă, contribuie semnificativ la stabilitatea în zonă. Voi face comentarii publice, probabil cu un comunicat de presă, după întâlnire, ca să știți cum am pus problema”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.