Klaus Iohannis, după discuțiile cu Ludovic Orban, despre fondurile europene destinate României: Vom investi în autostrăzi, în proiecte de cale ferată, în sisteme de energie regenerabilă, în sistemul de sănătate publică, în învățământ (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis a declarat , miercuri, după discuția cu premierul Ludovic Orban pe ptema fondurilor europene alocate României, că propunerea venită din partea Comisiei Europene privind fondul de redresare economică, ca urmare a crizei generate de pandemia de coronavirus, este una bună. România ar urma să primească 33 de miliarde de euro sub formă de granturi și credite, bani care, spune șeful statului, vor fi investiți în proiecte de infrastructură, în sistemul de sănătate și învățământ.
Klaus Iohannis și Ludovic Orban, discuții la Cotroceni despre fondurile europene pe care ar trebui să le primească România
”Este în discuție o propunere a Comisiei Europene pe care noi o găsim bună. Fondurile multianualte vor fi discutate la pachet cu fonduri destinate pentru revigorarea evonomică. Vom beneficia și noi, România, de mai multe fonduri europene de cât a avut inițial în plan. Se vehiculează foarte multe variante. În realitate, avem de-a face cu un proiect al Comisie pe care îl găsim bun, un proiect prin care României i se acordă fonduri importante. Urmează etapa de negociere, între liderii statelor și în Parlamentele naționale și în Parlamentul European. Noi am analizat toate oportunitățile vom investi acești bani în proiecte foarte importanet pentru România. Vor primi și firmele posibilitatea să primească acești bani. Vom investi în autostrăzi, în proiecte de cale ferată, în sisteme de energie regenerabilă, în sistemul de educație publică, în învățământ. Suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România”, a spus Klaus Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
România ar urma să primească 33 de miliarde de euro, potrivit planului de redresare economică, propus de Comisia Europeană
Astfel, țara noastră ar fi unul dintre principalii beneficiari ai planului propus de Executivul european, în valoare de 750 de miliarde de euro. Concret, România ar urma să primească 19.6 miliarde de euro sub formăde granturi și 13,4 miliarde de euro credite. Sumele vor fi disponibile începând din 1 ianuarie 2021, cu condiția ca până atunci să fie aprobate de Parlamentul European, de Consiliu și de cele 27 de state membre.Finanțările se vor face pe bază de proiecte.
Guvernul României ar avea deja un plan de investiții, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, precizând că fondurile anunțate de Comisia Europeană reprezintă o resursă importantă pentru țara noastră.
”Este o alocare bugetară importantă pentru România. Trebuie să folosim această resursă în următorii ani pentru a putea aduce România acolo unde ne dorim cu toți din punctul de vedere al nivelului de bunăstare. Este o resursă importantă. Urmează ca aceasta să fie validată de către statele membre și sperăm ca la finalul consultărilor și procedurilor de validare să putem beneficia de aceste resurse. În acest moment, planul nostru de investiții se bazează, într-o mare măsură, pe resursele bugetare de la nivelul Comisiei Europene.
Urmează ca acest plan să fie ratificat la nivelul Consiliului European, unde suntem convinși că România are o poziție privilegiată, atât prin influența pe care o are președintele Klaus Iohannis, cât și prin forța pe care o are Guvernul României, dat fiind faptul că face parte din cea mai importantă familie politică europeană, astfel încât să ne maximizăm aceste avantaje și aceste resurse să fie disponibile în cursul acestui an, începând, cel mai probabil din toamnă”, a declarat Ionel Dancă, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”.
La rândul său, europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, a susținut că fondurile alocate prin planul de redresare economică propus de Comisia Europeană ar putea fi folosite la modernizarea României.
„În perioada următoare, Parlamentul European și guvernele statelor membre vom decide împreună în ce domenii, pe ce proiecte și în ce condiții se vor aloca acești bani”, a explicat Siegfried Mureșan.
Italia și Spania, țările europene care au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de coronavirus ar urma să primească cei mai mulți bani, potrivit planului de redresare economică
Fondul în valoare de 750 miliarde euro va fi împărțit în 500 de miliarde de euro – granturi și 250 miliarde de euro – credite.
Italia și Spania, statele europene cele mai afectate de pandemia deCOVID-19ar urma să primească, 153, respectiv 149 de miliarde de euro. Germania, țara care contribuie cu cei mai mulți bani la acest fond, va primi 185 de miliarde de euro, în timp ce Franța – 130 de miliarde. Polonia ar urma să încaseze 64 de miliarde de euro, iar Ungaria va primi 15 miliarde de euro.