Klaus Iohannis: Îndeplinim din 2011 criteriile pentru Schengen, lucru verificat și răsverificat / Premierul olandez Mark Rutte vine săptămâna viitoare în România (VIDEO)

Publicat: 07 10. 2022, 12:35
Sursa Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis a declarat că România îndeplinește încă din 2011 criteriile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen, fapt care a tot fost verificat. Președintele a confirmat apoi că premierul olandez Mark Rutte vine săptămâna viitoare în țara noastră.

Iohannis, despre aderarea României la Spațiul Schengen

„Schengen e despre criterii tehnice de îndeplinit mai ales pe controlul la granițe și al migrației. Noi le îndeplinim din 2011. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. De facto suntem într-o serie de proceduri aferente Schengen.

Dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, trebuie să existe și între noi și noi credem că toate formatele care ne apropie trebuie finalizate”, a declarat Klaus Iohannis înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

Acesta a punctat apoi că „e important pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline”. De asemenea, aderarea României la Schengen va consolida securitatea Europei.

Iohannis a confirmat că Rutte vine în România

Șeful statului a mai afirmat că a oferit din nou posibilitatea unui grup de experți să vină să verifice faptul că România îndeplinește toate criteriile de aderare la Schengen.

Totodată, acesta a confirmat informația privind venirea premierului Olandei în România: „Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze staționate la Cincu”.

Guvernele statelor UE vor supune la vot în luna decembrie aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.