Klaus Iohannis îl propune oficial pe Eduard Hellvig la şefia SRI: Reprezintă garanţia unui parcurs de europenizare pentru SRI. Despre SIE discutăm altădată (VIDEO)

Publicat: 19 02. 2015, 18:06

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, în cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni, că a decis să îl propună pe liberalul Eduard Hellvig în fruntea SRI, aşa cum se zvonea în presă cu puţin timp înaintea anunţului.

Șeful statului a mai anunțat că a avut întâlniri cu partidele parlamentare pe care le-a anunțat cu privire la intențiile sale. Tot în cursul zilei de joi, președintele a trimis propunerea către președinții celor două Camere ale Parlamentului.

„În ultimele săptămâni, datorită unor evoluții în viața politică și în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenția publicului. Am considerat că în această perioadă e nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel, am decis să fac o nominalizare pentru poziția de director al SRI. În această seară, am semnat scrisoarea către președinții celor două Camere ale Parlamentului și l-am propus pe domnul Eduard Hellvig pentru poziția de director al SRI„,
a anunţat Klaus Iohannis.

„Am avut astăzi întâlniri cu liderii partidelor parlamentare și le-am adus la cunoștință intențiile pe care le am. De asemenea, am vorbit cu președinții celor două Camere. Probabil, în cursul săptămânii vitoare, Parlamentul va lua în discuție această propunere”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai declarat că nu dorește să facă ambele propuneri, pentru șefia SRI și a SIE, în aceeași zi.

„Când m-am gândit la o persoană pe care să o propun la SRI, am căutat pe cineva care are pregătirea necesară, care cunoaște actorii politici, are cunoștințe despre activitatea Serviciului Român de Informații și care este o persoane care vină să aducă calmul necesar în acest spațiu. Pe de altă parte, am căutat o persoană care pentru mine reprezintă garanția unui parcurs de modernizare, unui parcurs de europenizare și pentru Serviciul Român de Informații. SRI a câștigat foarte mult ca imagine publică, a avut rezultate notabile și a făcut progrese semnificative, toate acestea trebuie duse mai departe de cel care va fi Șeful SRI, și am convingerea că domnul Hellvig va face acest lucru”, a mai spus președintele.

Totodată, șeful statului a întrebat ce se va întâmpla cu șefia DIICOT, după arestarea Alinei Bica.

„Aștept cu mare interes o propunere venită de la ministrul Justiției. Când va veni cu o propunere o să discutăm și intrăm pe procedură”,
a precizat acesta.

Vezi AICI reacţia lui Eduard Hellvig după nominalizarea la şefia SRI

Klaus Iohannis l-a propus pe Eduard Hellvig la conducerea SRI