Klaus Iohannis: Ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este foarte bună. Dacian Cioloș a transmis că se va discuta cu partidele acest aspect (VIDEO)

Publicat: 24 01. 2016, 16:49

Președintele Klaus Iohannis este de părere că alegerile locale în două tururi ar fi o idee bună, iar premierul Dacian Cioloş nu exclude discuţii cu partidele despre o eventuala ordonanţă care să schimbe scurtinul din vară. Declarațiile au fost făcute la Iași unde 7.000 de români au sărbătorit 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Alegerile locale în două tururi ar fi o idee bună. Acesta este prima reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis pe acestă temă, după ce în urmă cu o săptămână, liberalii au cerut premierului să dea o ordonanţă de urgenţă care să schimbe modalitatea actuală de alegere a edililor şi şefilor de Consilii Judeţene. Mai rezervat este însă premierul Dacian Cioloş, care nu exclude discuţii cu partidele despre o eventuala ordonanţă, care să schimbe scrutinul din vară, transmite B1 TV.

Klaus Iohannis: Ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este foarte bună

#DIRECT_ONE_flxent#
„”Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai bună soluție”, a declarat șeful statului.

Şi nici premierul Dacian Cioloş nu ar exclude o discuţie cu partidele despre alegerile în două tururi.
„Studiem toate posibilitățile deocamdată. O să discut cu partidele întâi”, a preciza premierul.

Iniţial, Dacian Cioloş a stârnit revolta în PNL, după ce i-a refuzat pe liberali în problema alegerii primarilor în două tururi. Şi preşedintele PSD Liviu Dragnea sustine ca nu există niciun argument legal care să justifice modificarea legii electorale prin ordonanță de urgență. Acesta arată că o astfel de abordare, potrivit căreia o lege de o asemenea importanță poate fi schimbatp în funcție de interesele de moment ale unui partid, pune practic între paranteze ideea de democrație.

Declaratiile președintelui Iohannis si ale premierului Dacian Cioloş privind alegerile locale in două tururi au fost făcute la Iaşi, printre hore. Alături de ei, s-au mai prins in joc Valeriu Zgonea, Vasile Blaga, dar şi mulţi alţi miniştri. La Iaşi au fost prezenti aproape 7 .000 de români din toate colţurile ţării. Cu toţii au sărbătorit 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Si deşi nu a fost la Iaşi, fostul premier Victor Ponta a postat o fotografie de acum 3 ani de la mica Unire, în care apare alături de Crin Antonescu.
Iar hora Unirii a fost jucată şi în aeroportul din Bucureşti. Tot în Capitală, a avut loc o festivitate de depunere de coroane a fost organizată la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.