Klaus Iohannis: Funcţionalitatea spaţiului Schengen a fost serios afectată în contextul crizei sanitare. Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România

Klaus Iohannis: Funcţionalitatea spaţiului Schengen a fost serios afectată în contextul crizei sanitare. Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția, miercuri, în cadrul dezbaterii „Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), asupra faptului că pandemia de coronavirus a afectat serios funcționalitatea spațiului Schengen. Cu toate acestea, șeful statului spune că aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv important, mai ales că țara noastră, spune Iohannis, îndeplinește de peste zece ani criteriile necesare.

Klaus Iohannis: Aderarea României la spațiul Schengenface parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE

„În ceea ce priveşte Schengen, în contextul crizei sanitare şi al măsurilor luate de unele state membre, funcţionalitatea spaţiului Schengen, evident, a fost serios afectată. Cu toate acestea, aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE. (…) România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană”, a spus Klaus Ionannis, potrivit Agerpres.

În acest context, președintele și-a exprimat speranța că eforturile României vor fi recunoescute și se vor concretiza într-o soluție pentru aderarea la acest spațiu. Totodată, Iohannis precizează că aderarea la zona euro este, de asemenea, un obiectiv-cheie pe termen mediu, pentru România.
„Apartenenţa României atât la spaţiul Schengen, cât şi la zona Euro e un pas important pentru consolidarea participării noastre la esenţa proiectului european”, a subliniat președintele.

În cadrul aceleiași dezbateri, Klaus Iohannis a vorbit și despre faptul că Uniunea Europeanădispune de mai multe mecanisme cu ajutorul cărora poate să facă față provocărilor ce țin de statul de drept, menționând aici procedurile de infringement sau recomandările de ţară.

Totodată, Iohannis s-a referit la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus luni la Bruxelles.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)