Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România post-pandemie nu trebuie să semene cu cea de dinaintea crizei sanitare. Nu trebuie să ne mulțumim doar cu atât. România post-pandemie trebuie să fie România în care școlile sunt mai sigure, sistemul sanitar e mai bun, salariile oamenilor mai mari și investițiile mai multe, a susținut șeful statului.
„Eu nu vreau ca România post-pandemie să fie identică cu România dinaintea pandemiei. Am învățat mult, am suferit mult. Avem șansa să facem România mai bună.
România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele, în care avem o dezvolatre susținută, în care avem investiții, facem sistemul sanitar mai bun, școlile mai sigure, în care se creează locuri de muncă, economia crește și, cred că putem spune, că România post-pandemică e România în care și salariile cresc și viața românilor devine mai bună”, a declarta președintele Klaus Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Declarațiile vin în contextul în care premierul Florin Cîțu și mai mulți miniștri s-au aflat zilele acestea la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre Planu Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce ar trebui să asigure revenirea economică post-pandemie de o manieră care să pună accent pe protejarea mediului și digitalizare.
„Despre ce s-a discutat la Bruxelles: În primul rând, România a fost acolo ca să ne asigurăm că suntem pe drumul cel bun cuPNRR. Vreau să fie un program care să fie aprobat în momentul în care va fi depus. Am prezentat Comisiei Europene obiectivele noastre în ceea ce privește reforma, cu privire la ceea ce privește economia și modul în carePNRRva susține în următoarea perioadă creșterea economică, dar și reformele. (…)
Am asigurat preşedintele Comisiei Europene că acesta e Guvernul care va susţine reforme. Creştere economică peste media UE, reducerea deficitului bugetar. Am asigurat că rămânem pe strategia fiscal bugetară, reducerea deficitului am primit susţinere din partea vicepreşedintelui CE. E important ca această componentăPNRRsă fie inclusă în strategia noastră. Are o componentă importantă de împrumuturiPNRR, componentă pe care foarte multe ţări nu şi-au asumat-o în întregime. Avem capacitatea să folosim banii. România va depune unPNRRcu toată suma 29,2 miliarde euro la Bruxelles”, a declarat Cîțu.
La rândul său, ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a detaliat reformele ce trebuie implementate.