Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni, la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele politice cu privire la majorarea bugetului Ministerului Apărării, că a considerat necesară asigurarea mijloacelor necesare Armatei pentru pregătire și programele de înzestrare cu tehnică modernă, arătând că a obținut consensul liderilor politici pentru ca bugetul MApN să atingă 2% din PIB în 2017.
„Am considerat necesar ca prima temă să fie cea a consensului politiic pentru asigurarea unei finanțări corect Armatei. Europa și NATO trebuie să facă față celei mai mari provoocări de securitate de la încheierea Războiului Rece încoace. Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca alții să ne asigure securitatea plătind diin bugetele țărilor proprii pentru a ne apăra. De aceea am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei pentru pregătire și programele de înzestrare cu tehnică modernă”, a afirmat președintele României
„Am chemat partidele pentru a le propune pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluție încheirea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul apărării. Am obținut consensul necesar pentru ca bugetul să atingă 2% din PIB în 2017. Am propus ca acest nivel să fie considerat minim păstrat pentru cel puțin 10 ani pe perioada 2017-2027. În acest fel de realizează predictibilititatea pentru acest sector vital”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele a cerut ministerului Apărării „să întocmească un program multianual de înzestrare, bazat pe nevoile reale ale Armatei, care să țină cont de provocările de securitate și de obligațiile noastre ca membru NATO”.
„Vreau să mulțumesc tuturor participanților la aceste consultări care au avut un rezultat foarte bun. Au înțeles pe deplin necesitatea încheirii acestui acord politic pe o tema importantă a securității naționale. Vorbele frumoase la ceremonii nu compensează lipsurile din dotare și tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine făcute”, a încheiat președintele.