Președintele Klaus Iohannis a precizat că România va continua să acorde spirjinin Kievului în contextul invaziei Rusiei și afirmă că noua realitate de securitate definită prin prezenţa militară masivă a Federaţiei Ruse în Ucraina şi în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea şi urgenţa consolidării posturii NATO pe Flancul Estic.
Președintele Klaus Iohannis a ținut să reamintească faptul că România a pledat în ultimii ani pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flncul Estic.
„România a pledat insistent, în ultimii ani, pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întregul Flanc Estic, într-un mod unitar şi coerent. Agresiunea rusă contra Ucrainei şi noua realitate de securitate definită prin prezenţa militară masivă a Rusiei în Ucraina şi în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea şi urgenţa acestei consolidări a posturii pe Flancul Estic.
Salut măsurile adoptate recent la nivelul NATO, respectiv suplimentarea forţelor, inclusiv în România, activarea Planurilor de Răspuns Gradual şi desfăşurarea, în premieră, a Forţei NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective. Apreciem contribuţiile aliate din România şi ţin să mulţumesc Poloniei şi Turciei pentru că sunt parte a acestor eforturi de asigurare a unei posturi robuste a NATO în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre.
Dorim, în acest context, ca decizia aliată de înfiinţare a unui Grup de luptă în România să fie aprobată cât mai curând posibil şi contăm pe sprijinul ţărilor dumneavoastră în acest sens”, a spus președintele Klaus Iohannis, în debutul trilateralei România – Polonia – Turcia la nivel de consilieri prezidenţiali pentru securitate naţională.
Președintele Iohannis a anunțat că România își va consolida propria capacitate de apărare și a subliniat că războiul din Ucraina este cea mai gravă criză de la Cel de-al Doilea Război Mondial.
„Intenţionăm să creştem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiţii mai bune pentru înzestrarea forţelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine şi a răspunde mai eficient nevoilor operaţionale ale Armatei României şi provocărilor de securitate actuale şi în perspectivă (…) Unitatea de poziţie şi acţiune a NATO, a Uniunii Europene şi a aliaţilor în ansamblu ne conferă o forţă de necombătut.
Prin urmare, trebuie să rămânem uniţi şi solidari, dedicaţi apărării valorilor şi principiilor care ne leagă, dar, în egală măsură, şi apărării colective, aşa cum este prevăzută de articolul 5 al Tratatului de la Washington”, a mai afirmat șeful statului.