Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu Ludovic Orban și Florin Cîţu despre rectificarea bugetară. Președintele susține declarații de la ora 18.00

Publicat: 12 08. 2020, 10:49
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta miercuri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe tema rectificării bugetare. Ședința va începe de la ora 16.00, a anunțat Administrația Prezidențială.

UPDATE, 12 august, ora 12.00: Administraţia Prezidenţială a anunțat că președintele Iohannis va susține o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, începând cu ora 18.00.

Guvernul adoptă săptămâna aceasta rectificarea bugetară

Vineri, la debutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a anunțat că rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni, prin Ordonanță de Urgență.

El le-a cerut miniștrilor să analizeze atent fiecare solicitare de bani, căci „situaţia economică nu este dintre cele mai bune, că economia românească, ca toate economiile ţărilor lumii, a fost afectată de epidemia de COVID şi va trebui să drămuim fiecare ban”.

Domeniile care vor primi bani la rectificarea bugetară

Luni, șeful Guvernului a anunțat că Transporturile, Dezvoltarea, Educația, Sănătatea și Agricultura sunt domeniile care vor primi mai mulți bani la rectificarea bugetară. Nu a precizat, însă, de unde se vor tăia bani.

„Sunt solicitări pertinente de creștere pe zona investițiilor, sunt la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Dezvoltării, vom aloca sume suplimentare în domeniul Sănătății, Educației și sume suplimentare în domeniul agriculturii, pentru că e nevoie de o majorare a bugetului pentru plata despăgbirilor pentru cei afectatți de secetă. Mai sunt măsuri pentru care pregătim creșterea alocărilor”, a declarat Orban.

„Constrângerile bugetare sunt foarte mari”, a mai precizat acesta.

Pe 4 august, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, declara că atunci când va avea loc rectificarea bugetară, guvernanții vor decide și procentul cu care vor fi majorate pensiile. Aceasta a insistat că Guvernul Orban va majora pensiile de la 1 septembrie, iar procentul va ține cont de posibilitățile bugetului.

Marți, Senatul a respins Ordonanța de Urgență a Guvernului privind majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii. Dacă OUG va fi respinsă și de Camera Deputaților, atunci va rămâne în vigoare legea privind dublarea alocațiilor.

Decizia senatorilor l-a determinat pe premierul Orban să declare că România e singura țară care crește alocații și pensii în perioada crizei COVID-19, când celelalte state europene „își drămuiesc cheltuielile publice și alocă bani în investiții, alocă bani în companii, alocă bani pentru a salva locurile de muncă ale oamenilor”.

Florin Cîțu: România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială

Duminică, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că România a înregistrat cea mai mică creștere a deficitului bugetar comparativ cu estimarea inițială. Asta în contextul în care criza economică generată de pandemia de coronavirus ”a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările”.

Anterior, Cîțu a dat asigurări că țara noastră nu va intra în recesiune tehnică.

„Rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste. Ne aşteptăm la o contracţie economică în trimestrul II, pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică. Trimestrul II va fi singurul cu contracţie economică, celelalte vor avea creştere”, a explicat ministrul liberal, la începutul acestei luni.