UPDATE, 26 aprilie, ora 10.45 – Ședințade lucrupe tema Planului Național de Redresare și Reziliență va avea loc la palatul Cotroceni, la ora 16.00. La discuțiile cu șeful statului au fost convocați premierul Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, anunță Administrația Prezidențială.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Preşedintele Klaus Iohannis va discuta, luni, cu liderii liberali despre Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) după ce Comisia Europeană a respins, în faza negocierilor, unele componente ale acestuia. Practic, oficialii de la Bucureşti trebuie să „îmbunătăţească” documentele care vor fi trimise Bruxelles-ului în aşa fel încât ţara noastră să poată primi cele 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.
Într-o declarație de presă susținută joi, șeful statului a spuscă România va lucra la PNRR până când acesta va fi suficient de bun astfel încât să răspundă exigențelor Comisiei Europene.
”Noi am lucrat intens și sub mare presiune, cum același lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Național de Redresare și Reziliență. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat așa ceva și, în acest sens, au fost de așteptat dificultățile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în același timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câțiva ani la dispoziție. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte și proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiți pentru acest Plan Național și vom îmbunătăți proiectele în așa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înțelegeți că nu noi suntem în această situație, România. Toți suntem în această situație, prin noutatea și presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare”, a explicat Iohannis.
În acest context, președintele a anunțat că a covocat pentru ziua de luni o ședință cu reprezentanții Guvernului pentru a fi evaluat feedback-ul venit din partea Comisiei Europene.
”Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăți Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem șanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat și avem șansa să facem investiții care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Și, eu sunt foarte hotărât ca, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”, a mai spus Klaus Iohannis.
Guvernul a adoptat Planul Național de Redresare și Reziliență pe 7 aprilie.
Comisia Europeană a respinsmai multe proiecte din PNRR, printre care fondurile pentru sistemul de irigații și a avut obiecții față de Fondul de reziliență pentru localități.
În cazul irigațiilor, Comisia Europeană a constatat că proiectele se bazează pe o tehnologie depășită, bazată pe un consum intensiv de energie. Comisia a avut aceeași obiecție și față de Fondul de reziliență, un program de 4 miliarde de euro, prin care guvernul voia să pună fonduri la dispoziția primarilor de orașe și comune pentru reducerea disparităților teritoriale, tranziția verde și digitalizare.