Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că din discuţia pe care a avut-o la Institutul Naţional de Sănătate Publică nu a rezultat că e nevoie de o amânare a alegerilor parlamentare.
„Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul naţional ne spune că, din acest moment, nu se mai poate face o anumită acţiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuţia de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor”, a explicat şeful statului.
Acestaa mai afirmatcă nu se impune revenirea la starea de urgență deoarece și acum se pot lua noi măsuri de limitare a răspândirii SARS-CoV-2 la nivel local, acolo unde este cazul.
Șeful statului a mai susținut căeste posibil ca evenimente de tipul nunților, botezurilor și serbărilor să fie restricționate, deoarece se pare că până acum regulile anti-coronavirus nu au fost respectate la astfel de întruniri.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Potrivit celor mairecente datetransmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns la 148.886. În ultimele 24 de ore, 3.186 de persoane au fost testate pozitiv, iar alte 653 au fost reconfirmate în urma retestărilor.
114.792 de pacienți au fost declarați vindecați până acum, dar 5.299 au decedat, din care 52 numai în ultima zi.
În timpul conferinței de presă de miercuri, șeful statului a insistat că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc pe 6 decembrie deoarece după data de 20 decembrie, actualul Parlament nu va mai putea funcționa cu puteri depline, or o astfel de situație nu poate fi acceptată mai ales în plină epidemie de coronavirus.
„Nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline, așa cum ar fi după 20 decembrie. Nu va mai putea da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maximimum trei luni. Atunci ajungem la sfârșitul iernii. Nu cred că cineva își imaginează că peste trei luni situația epidemiologică va fi net mai bună în iarnă, spre primăvară, față de 6 decembrie”, a explicat Iohannis.
Acesta a mai afirmat că mersul la vot nu e mai periculos decât mersul la pâine și, așa cum alegerile locale s-au desfășurat în deplină siguranță sanitară și nu au fost probleme, la fel se va întâmpla și la parlamentare.
„Suntem în pandemie, avem, din păcate, foarte multe persoane bolnave, trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online decât fizic, mai mult prin televizor, prin radio și să mergem la vot. Actul de votare, în sine, nu e mai periculos decât mersul la pâine. La alegerile locale a fost o bună organizare, au fost circuite diferite pentru intrare și ieșire, s-a dezinfectat, s-a măsurat temperatura, lucrurile au fost bine controlate și așa va fi și pe 6 decembrie la alegerile parlamentare”, a mai spus șeful statului.