Klaus Iohannis, despre solidaritatea bugetarilor în contextul crizei generate de COVID-19: ‘Nu poate fi o măsură de coerciție, ea trebuie să vină de la fiecare. Sunt convins că demnitarii vor înțelege că e importantă și în politică’ (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre solidaritatea bugetarilor în contextul crizei generate de COVID-19: 'Nu poate fi o măsură de coerciție, ea trebuie să vină de la fiecare. Sunt convins că demnitarii vor înțelege că e importantă și în politică' (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că solidaritatea nu poate fi o măsură de coerciție, răspunzând astfel unei legate de un posibil șomaj tehnic în rândul bugetarilor, pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus. Șeful statului a precizat că este convins că vor da dovadă de solidaritate și demnitarii.

“Solidaritatea nu poate fi o măsură de coerciție, ea trebuie să vină de la fiecare. Nu poate fi impusă. Dar sunt foarte bucuros că avem foarte multă solidaritate în societate. Am fost zilele trecute la un centru pentru bolnavi construit doar din resurse private. Am avut firme, antreprenori care au donat echipamente. Cred că vor continua dovezile de solidaritate”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă ar trebui să se ia măsuri pentru bugetari sau reducerea indemnizației demnitarilor, președintele a răspuns: “sunt convins că demnitarii vor înțelege că solidaritatea e importantă și în politică”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Guvernul a renunţat la şomajul tehnic pentru bugetari

Bugetarii nu vor mai intra în șomaj tehnic pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus. Anunțul a fost făcut, în data de 23 aprilie, de premierulLudovic Orban, pentru B1 TV. Acesta a precizat că deși subiectul solidarității a fost discutat la începutul acestei luni, Guvernul a eliminat acest proiect.

Ludovic Orbana precizat că acest subiect, dezbătut în mai multe ședințe de guvern, ”nu mai este de actualitate”, iar motivul pentru carebugetariinu vor mai intra în șomaj tehnic așa cum se anunțase este faptul că ”ne apropiem oricum de finalul stării de urgență”.

Totodată, șeful Guvernului a precizat că mare parte dintre bugetari, așa cum sunt medicii sau polițiștii, fac parte din linia întâi în lupta cu noul coronavirus.

„Pot să spun că a căzut în totalitate. Pe de altă parte, era foarte greu de aplicat. Considerentele erau mai mult de natură epidemiologică și, evident, de solidaritate. Am intrat în prelungirea stării de urgență, nu mai avem contextul. Până se adoptă reglementarea, o aplici pe o perioadă de 15 zile? Nu e o perioadă de aplicare. Avem dificultăăți legate de faptul că sunt multe instituții, domenii de activitate care funcționează cu motoarele turate și nu poate fi aplicată măsura de înjumătățire a personalului: Sănătate, profesori, Ministerul de Interne, chiar și cei de la Finanțe, care au o activitate foarte laborioasă, cei de la Ministerul Muncii, implicați direct în implementarea măsurilor de susținere a angajaților afectați de criză. Și în privința autorităților locale, la nivelul serviciilor sociale e o încărcătură mare”, a spus Orban.

Care era planul de șomaj tehnic pentru bugetari

Amintim că în data de 8 aprilie,Ludovic Orbana declarat pentru B1 TV, în cadrul emisiunii Dosar de politician, că s-a discutat despre șomajul tehnic al bugetarilor. Astfel, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar fi urmat să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru75% din salariul de bază.

Atunci, premierul declaracă toți trebuie să preia din greutateacrizei provocate de epidemia decoronavirus, dar, până la urmă, proiectul nu a mai fost aprobat.

Prevederile proiectului de la acea dată prevedeau că nu vor intra în șomaj tehnic personalul medical, polițiștii, jandarmii, profesorii și personalul din Ministerul Muncii.

”Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierulLudovic Orban, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)
10:21 - A început votul în diaspora pentru alegerile parlamentare. Zecii de mii de români au votat deja
00:03 - Volodimir Zelenski susține că războiul poate înceta dacă Ucraina intră în NATO, deocamdată fără teritoriile ocupate
23:59 - Câte gâini ai voie să crești în curte legal? Un locuitor din Oradea a fost sancționat pentru că a depășit numărul
23:59 - De luni, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor. Ce creștere vor înregistra veniturile seniorilor din ianuarie 2025
23:34 - Românii, invitați să studieze în Rusia în plin scandal cu candidatul pro-rus Călin Georgescu în prim plan