Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”, că prin declarația referitoare la scurgerile din dosare s-a referit la faptul că nu trebuie să ajungem la fenomenul de „telejustiție”.
„Eu am vrut să trag un semnal de alarmă, orice exagerare strică. Cu toții ne dorim combaterea corupției, dar trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, ci și dincolo. Nu trebuie să exagerăm, să nu ajungem la fenomenul „telejustiție”, justiția nu se face la televizor sau în ziare. E clar că oricine are informații este obligat să dea această informație, dar trebuie să avem criterii, stabilite bine acolo în sistem, altfel riscăm ca printr-un exces de informații dintr-un dosar să apară impresia că un om este vinovat și poate nu e, iar el are dreptul la un tratament corect și la imagine”, a spus Iohannis.
„Justiția nu trebuie să se ducă și să se transforme într-un spectacol mediatic. Este greșit. Noi am avut astfel de situații după care oamenii au fost declarați nevinovați, iar acele impresii formate în spațiul public nu le mai ia nimeni înapoi. Trebuie să fie foarte clar, când și cum, să avem informație suficientă, dar și judecătorii să aibă spațiul lor”, a adăugat președintele.
Iohannis a cerut CSM, marți, să ia atitutine „la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”.
„Eu nu cred că trebuie să avem sancțiuni pentru politicieni. Trebuie să avem o clasă politică suficient de matură. Trebuie să avem și o conștientizare în rândul electoratului. Nu cred că trebuie ca cineva care a încălcat independența justiției să-și piardă funcția sau postul. Cred că CSM trebuie să reacționeze imediat. Am avut chiar și în campanie cazuri concrete sancționate de CSM. Trebuie să meargă mai departe. CSM trebuie să se exprime tranșant, iar clasa politică trebuie să privească avertismentele foarte serios”, mai spus șeful statului pe această temă.