Klaus Iohannis, despre PNRR: Negocierile cu Comisia Europeană nu sunt deloc simple, dar suntem pregătiți / Discuțiile cu respins sau ne-respins sunt prostii, planul nu poate fi respins (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre PNRR: Negocierile cu Comisia Europeană nu sunt deloc simple, dar suntem pregătiți / Discuțiile cu respins sau ne-respins sunt prostii, planul nu poate fi respins (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că România poartă în continuare negocieri cu Comisia Europeană pentru definitivarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), așa cum fac, de altfel, aproape toate statele europene. Negocierea nu e deloc simplă, a continuat șeful statului, dar important e ca la final să avem „un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil și care, evident, reflectă obiectivele României”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Klaus Iohannis, despre negocierile privind PNRR

„Din informațiile mele, până la acest moment, o singură țară a depus planul, și anume Portugalia, care deține și președinția rotativă. Majoritatea statelor nu au finalizat pregătirea planurilor, lucrează la ele împreună cu Comisia, ceea ce facem și noi. Deci suntem în ceea ce se numește mainstream. Ca noi sunt majoritatea statelor europene.

Este o procedură complicată pentru că niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare și de întocmire a unor planuri naționale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens, fiecare stat își pregătește un plan. Comisia și Palamentul au anumite ambiții legate de Europa verde și Europa digitală și aceste chestiuni se negociază. Știm foarte bine, din experiența anilor trecuți, că aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc. Nici acum nu sunt simple deloc. Noi suntem pregătiți și vom avea negocieri în mai multe etape. Vom avea în final un plan foarte bun care va fi finanțat și-l vom pune în practică.

Coaliția funcționează foarte bine, vom avea noi discuții în interiorul Guvernului, noi discuții în interiorul coaliției, noi discuții cu Comisia Europeană care vor duce la o îmbunătățire a primului draft și, până la sfârșitul lunii mai, vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană, care atunci poate să fie depus.

Termenul de sfârșit de aprilie nu a fost un termen ultimativ, a fost un termen orientativ. Cum majoritatea statelor nu au finalizat planul, e de așteptat ca termenul de depunere să fie împins înspre sfârșitul lui mai sau chiar mai târziu.

Important e să fie un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil și care, evident, reflectă obiectivele României”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre șansele ca PNRR să fie acceptat, șeful statului a răspuns: „Șansele sunt de 100%. (…) Nu este niciun semn de întrebare aici. Tot felul de povești vehiculate de opoziție sunt doar povești, fiindcă sunt supărați că sunt în opoziție. (…) Nu există varianta ca acest plan să fie respins (…) Discuțiile cu respins sau ne-respins sunt prostii, planul nu poate fi respins, planul poate fi renegociat până este foarte bun”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei