Klaus Iohannis, despre incendiul de la Institutul Matei Balș: Sunt probleme structurale în spitale. Am cerut ministrului Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă (VIDEO)

Publicat: 29 01. 2021, 13:18

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Institutul ”Matei Balș”, acolo unde, vineri dimineață, s-a produs un incendiu soldat cu moartea a cinci pacienți COVID-19. Șeful statului a subliniat că există probleme structurale în spitalele din România și că i-a solicitat azi, din nou, ministrului Sănătății să vină rapid cu un proiect de reformă. Iohannis a ținut să mulțumească și de această dată tuturor cadrelor medicale care, în contextul epidemiei de coornavirus, lucrează sub un stres maxim de aproape un an.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • O zi foarte tristă azi, cu tragedia de aici. Îmi pare foarte rău, transmit condoleanțe familiilor îndoliate.Pacienților din saloane le doresc însănătoșire grabnică.
  • Am discutat permanent cu cei care au condus intervenția. Am primit toate datele certe despre intervenție.
  • A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate. S-a reacționat extrem de rapid, au stins focul repede, au mutat pacienții, dar pentru câțiva a fost prea târziu.
  • Situația se repetă cumva. Amavut și tragedia de la Piatra Neamț. Aufost incendii mai mici la alte spitale. Motivele sunt diverse și sunt anchetate. Anchetele vor scoate la lumină ce s-a întâmplat. Vinovații vor fi pedepsiți.
  • Avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România. Am cerut ministrului Sănătății și azi, din nou, să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă
  • Medici rămân eroii mei, la fel asistentele și întregul personal. Ei au depus eforturi supraomenești și au lucrat până la epuizare. De un an lucrează în condiții de stres extrem, cu personal puțin. Și cu această ocazie îmi exprim admirația pentru tot personalul medical și din spitalele COVID, și din centrele de vaccinare, și din toate unitățile medicale din România. Tot ce merită ei sunt laude și încurajări!
  • E nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate. Astfel de lucruri nu trebuie să se repete.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Incendiu la Spitalul ”Matei Balș” din Capitală. Cinci pacienți COVID-19 au decedat

Unincendiu a izbucnit, vineri dimineață, la o clădire a Spitalului ”Matei Balș” din Capitală, în care erau tratați pacienți cu coronavirus. Un prim bilanț a indicat trei victime, apoi a decedat un alt pacient, în cazul căruia nu au funcționat manevrele de resuscitare. A cinea victimă a fost găsită carbonizată abia peste câteva ore, într-o baie a unității medicale.

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Potrivit unor surse, incendiul ar fi izbucnit de la un reșou.

Audierile cadrelor medicale au început deja. Potrivit unor noi informații, două infirmiere care se aflau în salonul din care a pornit incendiul au văzut, la un moment dat, cum ardea cu flacără pijamaua unui pacient. Ele au încercat să stingă flăcările cu o pătură, dar nu au reușit. Infirmierele au încercat apoi să ajute alți pacienți care strigau după ajutor.

Fiica unei paciente internate cu COVID-19 la spitalul ”Matei Balș”, a susținut, pentru B1 TV, că în saloane nu erau condiții potrivite pentru pacienți și că, săptămâna trecută, cu acordul medicilor, i-a adus mamei sale o aerotermă, căci era foarte frig. În schimb, Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că în ultima săptămână nu au fost probleme cu căldura.