Klaus Iohannis, despre conviețuirea dintre români și etnicii germani: România, o excepție fericită și un model
Președintele Klaus Iohannis susține că o conviețuire foarte bună dintre români și etnicii germani dovedește că țara noastră „este o excepție fericită și un model de urmat”.
„Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre. Moștenirea culturală a acestei comunități este parte a diversității și bogăției unice a spațiului cultural românesc, unde condițiile sunt optime, iar dorința este unanimă ca aceasta să existe și în viitor. Mai mult, modelul de conviețuire din țara noastră este exemplar. În lumina multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internațional, România este o excepție fericită și un model de urmat. În acest context, sunt convins că Forumul Democrat al Germanilor din România va fi în continuare o punte importantă și valoroasă între România și Germania, și că reprezentanții acestuia, la toate nivelurile, vor contribui mai departe la aprofundarea acestor relații și la edificarea unei Românii moderne, deschise și europene”, a spus luni seara, președintele Iohannis, în timpul unui discurs ținut la Muzeul Național Brukenthal, potrivit Agerpres.
Șeful statului, care este și el un etnic german, apreciază că relația dintre români și germani, la noi în țară, este una „de armonie și respect reciproc”.
„Doresc să subliniez astăzi, în mod special, faptul că, în decursul secolelor, relația dintre români și germani pe teritoriul României a fost, cu puține excepții din motive ideologice trecătoare, una caracterizată de armonie și respect reciproc. Germanii din România au fost mereu loiali statului român de la edificarea acestuia, având o contribuție constructivă la consolidarea și modernizarea sa”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele spune că minoritatea germană din țara noastră este recunoscătoare autorităților române și poporului român pentru sprijinul acordat în ultimii 25 de ani.
„Comunitatea germană este recunoscătoare autorităților române și poporului român pentru faptul că, în cei 25 de ani de la căderea comunismului și înlăturarea dictaturii, a beneficiat de sprijin consistent în vederea păstrării identității sale, precum și de întreaga deschidere și simpatie a concetățenilor săi. Instituțiile minorității germane — grădinițe, școli, teatre, mass-media, asociațiile culturale și instituțiile de ocrotire a persoanelor vârstnice — nu ar putea exista astăzi fără sprijinul generos al statului român, atât la nivel central, cât și al administrației locale”, a declarat Iohannis.
Președintele României a participat vineri seara, la Sibiu, la vernisajul expoziției „Minoritatea germană din România — trecut și prezent în Europa unită”. La vernisaj au mai fost prezenți ministrul federal de Externe, Frank-Walter Steinmeier, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Paul Porr, autorități locale.