Klaus Iohannis, despre anularea prezidențialelor: „”Nu fac pe nimeni responsabil” / „Influența străină a fost găsită ulterior și am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici”

Publicat: 18 12. 2024, 17:50
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu face pe nimeni responsabili pentru neregulile electorale care au culminat cu anularea de către CCR a primului tur al alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis a precizat că insttuțiile nu au avut cadrul legal pentru a interveni și a sancționa rețeaua TikTok:

„Nu fac pe nimeni responsabil pentru că intervenția a fost atât de subtilă și atât de complexă încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor. Nu tot. Au fost unele chestiuni care au fost observate dar din păcate, situația și legile nu au fost suficiente.

A fost un candidat care și-a făcut o campanie excesivă care susține că a costat zero. Nu crede nimeni, dar așa s-a declarat, pe o rețea socială. Pe rețelele sociale campaniile sunt frecvente, toată lumea își face campanii pe rețele sociale, dar respectivele rețele au obligația ca atunci când sunt alegeri să marcheze candidații. Atunci când nu mai este să facă campanie, rețeaua să oprească orice campanie. BEC a somat acea rețea, TikTok să oprească campania, rețeaua a ignorat solicitarea BEC-ului și astfel campania a continuat sâmbătă și duminică numai pentru acest candidat, pentru că pentru ceilalți s-a aplicat regula și nu au mai avut campanie. Este o încălcare gravă a legislației electorale, dar cum această rețea nu este cu baza nici în România, nici măcar în Europa, și în China rețeua și-a permis să ignore ce a solicitat BEC, iar BEC nu a avut niciun instrument să constrângă rețeaua, cum nici Europa nu are niciun instrument dacă vrem să fim onești să constrângă această rețea”.

Iohannis a mai precizat că influența străină a fost identificată ulterior primului tur al prezidențialelor, și cu ajutorul partenerilor euroatlantici:

„Sunt chestiuni care nu au avut pe moment soluție, dar influența străină a fost găsită ulterior, și trebuie să spun că aici am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici care au ajutat entitățile românești să găsească ce s-a întâmplat. De aceea a durat câteva zile de la data alegerilor, până când în CSAT s-a putut dezbate cu date.

Să culpabilizăm pe cineva de la noi nu ne duce în această chestiune foarte departe. E adevărat că după părerea mea, legislația trebuie îmbunătățită, trebuie să fie mai clară. Dacă BEC constată că un candidat încalcă legea, trebuie să aibă instrumente să facă ceva, nu doar să someze și să se plângă că nu a existat legislație.

Pe de altă parte, probabil este nevoie de o cooperare mai strânsă între autoritățile și instituțiile care se ocupă de Cyberspace. Noi avem aceste instituții și ele cooperează instituțional, dar în astfel de situații este nevoie să fie mai aproape unii de alții”.