Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că este prematur să se vorbească despre o dată fixă a alegerilor locale sau parlamentare. Șeful statului a spus că cel mai important criteriu pentru organizarea viitoarelor alegeri este curba epidemiei de COVID-19.
“Primul lucru e că ne spun tot mai mulți experți că nu vom scăpa de virus și va trebuie să găsim un mod de a trăi cu această boală. Sper să ajungem ca în cazul gripei, să avem câșiva bonavi și restul societății să poată funcționa. E prematur să spunem că vom avea alegeri în orctombrie, noiembrie, decembrie. Important e să le facem când nu va fi un pericol pentru populțaie. Nu voi fi de acord să facem alegeri când epidemia încă există. Îmi doresc să avem în toamnă alegeri locale și parlamentare, dar dacă nu vor fi în siguranță, le vom amâna”, a spus Iohannis.
Alegerile locale trebuiau organizate în luna iunie, iar cele parlamentare în luna decembrie.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Alegerile locale, amânate din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea fi organizate în septembrie, spunea premierul Ludovic Orbansăptămâna trecutăpentru B1 TV.
„Am şi prezentat public care e punctul meu de vedere astăzi, sigur că trebuie să vedem evoluţia epidemiei. Dacă primul val se va stinge, să spun, spre 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi sunt că un al doilea val ar fi posibil după luna octombrie, cred că am putea organiza alegerile locale în luna septembrie. Părerea mea e că trebuie organizate cu cât mai repede, cu atât mai bine, evident, să fie, într-adevăr, posibile, din punctul de vedere al contextului epidemiologic” a afirmat Orban.
În privința alegerilor parlamentar s-ar putea introduce votul prin corespondenţă în ţară sau votul electronic „bine securizat”.
„Vom vedea ce se va întâmpla. În mod normal, alegerile parlamentare trebuie organizate în data de 6 decembrie, ca să fie exact. Ca asta e data posibilă. În cazul în care va veni al doilea val în toamnă, ne va găsi mult mai bine pregătiţi şi eu cred că dacă luăm măsuri corecte, aşa cum am luat şi în faţa primului val, răspândirea virusului nu va fi atât de mare şi dacă şi adăugăm câteva modalităţi de vot, votul prin corespondenţă inclusiv în ţară, sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezenţă la vot semnificativă”, a adăugat prim-ministrul.
Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă,afirmapreşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Mitulţu – Buică încă din data de 27 martie.
În susținerea argumentelor sale,AEPoferă drept exemplu mai multe state care au amânat scrutinele: Austria (alegeri locale), Marea Britanie (locale), Canada (provinciale și municipale, parțiale și referendumul local), Franța (finala localelor), Cehia (parlamentare parțiale), India (pentru Consiliul Statelor), Spania (regionalele din Galicia și Țara Bascilor), Elveția (federale și mai multe municipale), respectiv cele 13 state americane care au anunțat că devansează data localelor, primarelor prezidențiale și a altor scrutinuri.