Președintele Klaus Iohannis a discutat joi, la Cotroceni, cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene despre măsurile pe care Uniunea Europeană trebuie să le ia pentru a nu mai fi dependentă de gazul rusesc.
„Dna von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a UE. E un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerable și în sectorul nuclear civil trebuie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și le-am discutat pe larg.
E nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor UE, e nevoie și de abordare pe termen mediu, pentru a avea energie suficient ca prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. Avem nevoie de o abordare pe termen lung.
E clar, E CLAR că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată! E nevoie să insistăm mai mult și pe mai bine pe surse energetice alternative și am găsit înțelegere totală când am spus că trebuie să trecem spre independența energetică, prin investiții în regenerabile și sectorul nuclear civil.
În acest sens, se vede practic imediat cât de importat a fost actul delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o traziție bună spre o economie verde. Mulțumesc pentru această abordare în comun”, a declarat Klaus Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În cadrul aceleiași conferințe, șeful statului a vorbit despre hubul pe care-l va găzdui România și care va asigura colectarea și transportul donațiilor către ucraineni.
„Noi credem că, din păcate, situația în Ucraina se va deterioara în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ.(…) Vom începe de la un centru care primește primele ajutoare și se va dezvolta. În final, va fi o întreprindere foarte mare și foarte complicată, fiindcă va lucra cu toți actorii implicați în ajutorul umanitar. Același lucru e valabil și pentru coridorul pe care se vor livra aceste ajutoare”, a spus Iohannis.
Despre sprijinul pentru Republica Moldova, acesta a afirmat: „Am discutat modalitățile concrete – în afară de aceste chestiuni importante – de a acorda sprijin Republicii Moldova, care și ea se confruntă cu un val crescut de refugiați, dar și cu alte dificultăți economice sau în domeniul energetic. România va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană. Unitatea, coordonarea și reacția rapidă pentru a ajuta Ucraina sunt principalele noastre atuuri în aceste momente atât de grele pe care le trăim cu toții”