Klaus Iohannis: În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. A ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Oare ce le-a promis liderul de la Budapesta? (VIDEO)

Publicat: 29 04. 2020, 11:46
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri o nouă declarație de presă, după ședința de la Palatul Cotroceni pe tema gestionării epidemiei de coronavirus. Acesta s-a arătat revoltat că, în timp ce toată lumea se luptă cu pandemia, PSD ajută UDMR să dea Ardelul ungurilor. Șeful statului a constatat că UDMR a reușit, cu ajutorul PSD, să treacă prin Camera Deputaților un proiect care prevedeautonomia Ținutului Secuiesc.Cât timp eu sunt președinte, o astfel de lege nu va exista, a precizat Iohannis.

Klaus Iohannis, revoltat după ce legea privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților

Șeful statului a avut o reacție extrem de dură la adresa PSD, căci, fără ajutrul partidului condus de Marcel Ciolacu, UDMR n-ar fi reușit să obțină în Camera Deputaților adoptarea acestui proiect.

„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor.

Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban în schimul acestei înțelegeri? Vedeți?Aceasta înseamnă majoritatea toxică PSD-istă! Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă.

E inacceptabil și, cât timp voi fi eu președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jo napot kívanok (Bună ziua), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis: În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. A ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Oare ce le-a promis liderul de la Budapesta?

Ludovic Orban:Marcel Ciolacu ar fi trebuit să pună proiectul pe ordinea de zi, pentru a fi respins

Proiectul de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților, pe 23 aprilie. Asta deși avea avize negative în comisiile de specialitate.

Ludovic Orbana declarat că s-a ajuns la adoptarea tacită, în Camera Deputaților, a proiectului, deoarece președintele Camerei, liderul PSDMarcel Ciolacu, nu a pus proiectul pe ordinea de zi a plenului, pentru a putea fi respins:„Președintele Camerei Deputaților și președintele PSD, în loc să facă conferințe de presă în care să lanseze amenințări și acuzații la adresa mea, ar fi trebuit, în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaților, să pună pe ordinea de zi a plenului acest act normativ pentru a fi reaspins. Cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ, cu avizele negative de la comisiile de specialitate”.

La rândul său, liderul deputaților PNL,Florin Roman, a susținul că trecerea tacită a acestui proiect de lege este rezultatul unui troc politic PSD-UDMR.

Potrivitproiectului, depus de Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza, Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică. Limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc. Statutul de regiune autonomă poate fi desființat numai printr-un referendum local.

Proiectul urmează să ajungă la vot în Senat, camera decizională.