Klaus Iohannis, de Ziua Justiției: Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate. Trebuie valorificat potențialul de îmbunătățire a actului de justiție

Klaus Iohannis, de Ziua Justiției: Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate. Trebuie valorificat potențialul de îmbunătățire a actului de justiție
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, de Ziua Justiției, că lupta împotriva corupției rămâne o prioritate deoarece acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială și afectează consolidarea democrației. Șeful statului a precizat că toleranța zero în fața acestui fenomen va aduce schimbări benefice la nivelul întregii societăți. Iohannis a mai spus că tot potențialul de schimbare trebuie valorificat spre îmbunătățirea actului de Justiție. Acesta a mai precizat că folosirea noilor tehnologii în sistemul judiciar trebuie să devină regulă, nu excepție.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Justiției: „A venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat”

De Ziua Justiției, președintele Klaus Iohannis a ținut să felicite personalul din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfășoară, mai ales în contextul dificil generat de epidemia de coronavirus.

Iohannis a remarcat faptul că această situație specială a produs schimbări în domeniu: „Tranziția spre mediul online ca mijloc de soluționare a litigiilor sau plusul de eficiență adus pentru justițiabili și pentru personalul din domeniul justiției sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii și a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiție trebuie să devină o regulă, iar nu o excepție”.

Multe schimbări sunt necesare, dar valorile care călăuzesc activitatea celor din sistemul judiciar trebuie să rămână aceleași: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj.

„În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona justiția politicului, iar întreaga energie a forțelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri. A venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv. Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislație clară, coerentă și predictibilă, un dialog constant și onest în interiorul sistemului judiciar și construirea unui consens cu privire la prioritățile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis, de Ziua Justiției.

Președintele României: „Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate”

Șeful statului a ținut să se refere în mod special la lupta împotriva corupției. Acest flagel trebuie combătut, căci împiecă dezvoltarea în ansamblu a societății românești, a afirmat președintele.

Iohannis a insistat că trebuie manifestată toleranță zero față de orice act de corupție.

„Totodată, lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări profunde și benefice la nivelul întregii societăți”, a mai transmis Klaus Iohannis.

În finalul mesajului, șeful statului i-a asigurat de tot sprijinul său pe cei care au rămas dedicați misiunii nobile a profesiei lor: „La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției!”.

Eurobarometru: Şase din zece români susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie

Șase din zece români consideră că viața le este afectată de corupţie, arată cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene care tratează acest subiect.

Astfel, procentul în România este de 64, în vreme ce media europeană e de doar 26%. Totuși, țara noastră înegistrează o scădere cu patru puncte procentuale față de 2017.

Raportul C.E. mai arată că opt din zece români (83%) consideră că problema corupţiei este larg răspândită în ţară.

În plus, 41% dintre români cred că a da și a lua mită, dar și abuzul de putere pentru câștig personal sunt practici răspândite în partidele din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)