Klaus Iohannis: Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii din opoziție să depui moțiune de cenzură. PSD nu este doar cinic, este și iresponsabil. Vom vedea dacă demersul e constituțional (VIDEO)

Publicat: 19 08. 2020, 15:30
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținutmiercuri seară, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. Declarațiile șefului statului vin în contextul în care România încă înregistrează o creștere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar și având în vedere că se apropie începutul noului an școlar, precum și alegerile locale.

Iată, mai jos, principalele declarații ale președintelui:

– Despre situația din Belarus: Am participat în această după-amiază la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, pentru a discuta cu liderii europeni în principal despre situația îngrijorătoare din Belarus. În intervenția pe care am avut-o, am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea Uniunii Europene. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici și eliberarea persoanelor reținute ilegal. Este necesară începerea unor investigații transparente. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni.Este extrem de importantă inițierea unui dialog real între autoritățile din Belarus, opoziție, societatea civilă și reprezentanți ai protestatarilor. Este singura soluție pentru realizarea unei tranziții pașnice.

– Despre situația din Mali: România are acolo un efectiv de 120 de militari. Aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă, create de lovitura de stat. Urmărim evoluția evenimentelor și suntem pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul.

– Despre moțiunea de cenzură și amânarea până în septembrie a votului și ce va face dacă PSD va propune un premier tehnocrat: Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii, din opoziție să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, este și iresponsabil.

PSD caută probabil soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă.

Pe lângă asta, există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitateaacestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanța parlamentară, în sesiune extraordinară,o moțiune de cenzură. Sunt specialiști care spun că este discutabil, alții spun că este fezabil. Vom vedea dacă este neconstituțională sau nu.

Ce se întâmplă după moțiune vom discuta după ce se dezbate, se discută, eventual se votează această moțiune.

– Despre majorarea punctului de pensie și dublarea alocațiilor: Nimeni nu și-a dorit această epidemie care s-a dezvoltat într-o pandemie. Nimeni nu și-a dorit o criză economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine. Pentru a face posibil aceste lucruri, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există. Dacă țara este în criză economică și veniturile se reduc, este clar că nu se pot mări cheltuielile.Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși.Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni, cu siguranță, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

– Cum ar reacționa, ca profesor, dacă un elev ar veni și i-ar spune că are simptome de COVID-19 și dacă Ministerul Sănătății ar fi putut veni mai devreme cu măsuri pentru începerea școlii: Evident că atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic ca să verifice care este problema. În situația unei epidemii, cu atât mai mult. Este foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când toată lumea se aduna în curtea școlii, bucuroși că începe școala. Este inadmisibil să avem o generație pierdută. Se vorbește deja în mediile de specialitate despre generația pandemiei.Copiii trebuie să învețe, să se întâlnească cu alți copii. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale, la care lucrează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Proiectele de regulamente se discută și vor fi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate. Regulile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate.

– Despre nemulțumirile din sectorul HoReCa: Noi înțelegem foarte bine această preocupare din zona HoReCa. Este sectorul probabil cel mai grav lovit de criza economică generată de epidemie. Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, Guvernul a aprobat deja câteva scheme de ajutor. Însă aici e vorba de sănătatea publică a întregii populații. În condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Până când nu intrăm într-o zonă de descreștere a epidemiei nu vom lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

– Ce va face Uniunea Europeană în cazul în care Rusia va intra cu trupe în Belarus: Nu considerăm că acest scenariu este unul care se va întâmpla. E foarte clar că situația din Belarus este îngrijorătoare pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt cele diplomatice și prin discuții calme și aplicate. Toată lumea a declarat că e inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte.

– Despre părinții care nu vor să semneze declarația prin care se atrage răspunderea penală asupra lor pentru că refuză să pună un diagnostic copiilor: În anii în care am fost la catedră am constatat la toți părinții o preocupare pentru sănătatea copiilor. Au partea lor de răspundere. Îi încurajez să îți trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care îi revine. Și părinții, și școala, și autoritățile locale.

– Despre concedii, în condițiile în care medicii spun că mulți români s-au infectat pe litoral: Este vară, după un an foarte greu și lumea își dorește câteva zile de concediu. Asta este ușor de înțeles și cred că este bine ca românii să meargă în concediu la munte sau la mare sau unde își doresc. În același timp, trebuie să ne dăm seama că nu este o vară ca oricare alta și trebuie să luăm niște măsuri de precauție. Aceleași măsuri simple: masca, distanța, igiena. Am citit recent un studiu care arată totuși că purtarea măștii,în general, poate preveni până la 80% din infecții. Distanțarea este la fel de importantă. Recomand românilor să meargă la munte, la mare, dar să respecte aceste măsuri absolut necesare.

– Dacă mai este oportună organizarea alegerilor în cazul în care numărul infectărilor va crește exponențial în următoarea perioadă: Deocamdată nu avem niciun motiv să credem că numărul de infectări crește exponențial, dar oricum situația e fluidă. Trebuie să urmărim atent evoluția. Din acest mortiv, nu pot să vă spun care va fi situația peste 2-3-5 săptămâni, dar cu toții sperăm că nu se va extinde exponențial epidemia, ci se va reduce numărul de noi infectări zilnice, ca să avem posibilitatea să declarăm măsuri care fac alegerile sigure. Dacă lucrurile merg rezonabil mai departe, eu sunt de părere că se pot organiza alegeri. Nici aceste alegeri nu vor fi ca până acum. Se va purta masca, se va sta la o distanță rezonabilă. Vor fi reguli speciale, dar ele pot fi ușor respectate.

Despre racolările de primari de la PSD de către PNL, de ce a girat aceste racolări: Nu am girat aceste racolări, ba dimpotrivă. Și săptămâna trecută m-a exprimat clar, franc împotriva traseismului politic. Acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și chiar greșit exprimată. Eu nu am girat niciodată un traseism politic, nici nu am de gând să o fac. Eu sunt împotriva traseismului politic. Cei care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce a făcut-o, eu nu am nicio autoritate să spun unui politician ce să facă. Fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr-o parte în alta.

– Dacă Ludovic Orban rămâne prima opțiune pentru funcția de premier dacă moțiune de cenzură va trece: Discutăm atunci.

– Cum vede competiția pentru Primăria Capitalei: Nu îmi permit să comentez candidaturile la primăria unui oraș din România.

– Dacă a discutat cu Ludovic Orban despre primarii racolați de PNL: Am mai răspuns la această întrebare. Eu sunt împotriva traseismului politic, însă eu, președintele, nu sunt în niciun partid și nu pot eu să intervin într-un partid politic să-i spun să încurajeze sau să nu încurajeze trecerea unor politicieni dintr-o parte în alta. Public, am tot dreptul să-mi spun opinia.Eu, Klaus Iohannis, președintele României, sunt împotriva traseismului politic. Sunt împotriva faptului ca un politician să treacă, din motive electoraliste,dintr-un partid în altul. Se poate întâmpla ca unii să-și schimbe doctrina, dar asta mie mi se pare că este o situație rarisimă.

– Dacă este de părere că moțiunea de cenzură este un demers real al PSD sau doar unul menit că îl ajute pe Marcel Ciolacu, ca imagine: Moțiunea este neavenită și arată că PSD, marele partid parlamentar, este și cinic, și iresponsabil pentru că depune moțiune de cenzură în plină epidemie, în criză economică și, culmea, în vacanța parlamentară.

– Dacă majorarea alocațiilor este suficientă pentru copiii din România: Eu mi-aș dori mult mai mult, dar dorința singură nu rezolvă problemele financiare niciodată. Banii se pot împărți numai atât cât îi ai. Mie mi se pare abordarea PSD de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanțe, de un populism grosolan. Ei știu la fel de bine ca și Guvernul că banii nu sunt. Suntem în criză economică, avem probleme generate de pandemie. Ca să vii în Parlament, ca opoziție, să dărâmi actele normative care gestionează banii care au rămas, mi se pare că poate fi citit numai într-o cheie electoralistă. E pur și simplu o chestiune de iresponsabilitate.

– Dacă există în rândul cadrelor didactice o evaluare a abilităților de predare online și ce se întâmplă în zonele rurale unde nu există conexiune la internet: După părerea mea, este foarte important să înceapă școala fizic. Din cauza epidemiei, nu peste tot va fi posibil, și acolo trebuie intervenit pentru a permite desfășurarea unui învățământ online. Știu că Ministerul Educației a pregătit cursuri de pregătire pentru profesori, platforme online care pot fi folosite pentru predare. Cred că e posibil să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte, dar majoritatea școlilor vor funcționa fizic. Acolo unde nu se poate trebuie găsite, prin colaborare între autoritățile centrale și locale,soluțiile cele mai potrivite.

– Despre faptul că sindicatele din educație vorbesc despre boicotarea începerii anului școlar, pentru că nu primesc la timp majorările de salarii: Nu cred că se va boicota începerea anului școlar, însă pot să înțeleg foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba, tot din motive electorale, de niște creșteri salariale anticipate. (…) Din motive regretabile, care țin de epidemie și de criza economică, bugetul s-a micșorat, și atunci guvernultrebuie să gestioneze ce a mai rămas din bugetul disponibil. Însă reamintesc tuturor că acea creștere de 8% de la începutul anului s-a realizat. În acest an, cadrele didactice au primit o creștere salarială. Este un fapt, e ușor de verificat. Această creștere din toamnă din păcate nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul. Este regretabil, așa cum e regretabil că nu au putut crește pensiile, alocațiile pentru copii însă banii ăștia sunt.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

În ziua în care șeful statului susține această conferință de presă, România a ajuns la un bilanț general de 73.617 de cazuri confirmate de COVID-19 și3.106 de decese legate de această boală infecțioasă. Bucureștiul rămâne epicentrul epidemiei, cu8.906 de îmbolnăviri depistate de la debutul pandemiei, dintre care 228 reprezintă persoane nou-diagnosticate cu infecție cu coronavirus.

Așadar,de la izbucnirea crizei sanitare la nivel global, România a contabilizat 73.617 cazuri confirmate de COVID-19. Distribuția îmbolnăvirilor pe județe arată în felul următor: Alba 945, Arad 1.511, Argeș 4.663, Bacău 2.134, Bihor 1.799, Bistrița-Năsăud 1.048, Botoșani 1.250, Brașov 4.029, Brăila 1.330, Buzău 1.900, Caraș-Severin 517, Călărași 421, Cluj 1.705, Constanța 1.374, Covasna 633, Dâmbovița 2.685, Dolj 1.371, Galați 2.920, Giurgiu 565, Gorj 1.341, Harghita 642, Hunedoara 1.424, Ialomița 888, Iași 2.180, Ilfov 1.833, Maramureș 878, Mehedinți 1.010, Mureș 1.221, Neamț 1.834, Olt 1.101, Prahova 3.345, Satu Mare 203, Sălaj 285, Sibiu 1.230, Suceava 4.996, Teleorman 483, Timiș 2.034, Tulcea 394, Vaslui 1.398, Vâlcea 899. Capitala are 8.906, iar pentru alte 65 de îmbolnăviri nu a fost precizată nicio zonă a țării.

Moțiunea de cenzură și clinciul dintre PNL și PSD, un alt subiect de interes de pe agenda publică

Un alt subiect ce ar putea fi abordat de șeful statului este reprezentat de situația politică din România, unde mandatul Guvernului Orban este amenințat de moțiunea de cenzură depusă de PSD.

„Analizăm posibilitatea, nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară. În 30 de ani, nu s-a întâmplat așa ceva, niciun partid politic nu a depus moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Sesiune extraordinară – de fapt, e vacanță parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tomcai pentru că este vacanță parlamentară. N-am luat încă decizia, analizăm toate temeiurile constituționale, dar vă spun ca să înțelegeți, deci o moțiune de cenzură, conform termenelor constituționale, poate să dureze de la depunere până la votare 4, 5 zile. Gândiți-vă că vacanțele parlamentare durează două luni vacanța parlamentară de vară, o lună vacanța de iarnă, deci trei luni. Asta ar însemna că, deși textul constituțional spune că moțiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură dată, o semnătură pe o singură moțiune pe sesiune – acesta este textul constituțional – gândiți-vă că dacă s-ar permite depunerea de moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură, la limită s-ar putea depune cred că 18 moțiuni de cenzură în intervalul de timp din vacanțele parlamentare. Păi ce țară ar fi aia în care guvernul ar fi asediat în vacanțele parlamentare cu moțiuni de cenzură, în condițiile în care, repet, în Constituție scrie clar că un parlamentar poate să semneze o semnătură pe o moțiune?Analizăm, urmează să luăm decizia”, declara marțipremierul Ludovic Orban.

Întrebat miercuri dacăPSDeste de părere că ar fi constituțional ca o moțiune să fie depusă și citită într-o sesiune extraordinară, dar votul să se desfășoare abia în cea ordinară, senatorul Lucian Romașcanu a explicat: „Din punctul nostru de vedere, suntem în litera și spiritul Constituției și se pare că și PNL a realizat acest lucru, având în vedere că domnul Orban a anunțat acum câteva minute că nu se vor mai adresa Curții cel puțin deocamdată. În Constituție nu se face diferența între acțiunile întreprinse într-o sesiune ordinară sau extraordinară. Ea este extraordinară doar prin nume. Ea este o altă sesiune a Parlamentului, iar vacanța este suspendată în această perioadă și se lucrează în condiții normale, deci în momentul în care depunem această moțiune o facem cu legea de partea noastră. Chiar dacă s-ar considera o prelungire a sesiunii ordinare din primul semestru, oricum am fi în lege, pentru că acolo, în articolul din Constituție, se spune că dacă am semnat o moțiune care a picat, nu mai avem voie să mai semnăm încă una. Moțiunea din sesiunea trecută a fost trecută, deci suntem îndreptățiți să mai semnăm o moțiune. Repet, sesiunea extraordinară este o altă sesiune a Parlamentului, cu tot ce implică această sesiune”.