Klaus Iohannis, convorbire cu preşedintele Elveţiei. Cooperarea bilaterală şi gestionarea pandemiei de coronavirus, printre subiectele abordate

Publicat: 26 10. 2020, 15:28
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, cu Simonetta Sommaruga, președintele Elveției. Cei doi au abordat mai multe subiecte, între care stadiul cooperării bilaterale, relațiile dintre Uniunea Europeană și Elveția și gestionarea pandemiei de coronavirus. Convorbirea telefonică a avut loc la solicitarea părții elvețiene.

Klaus Iohannis, discuție cu Simonetta Sommaruga, președintele Elveției

Administrația Prezidențială a anunțat, luni, că președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire la telefon cu omologul său elvețian, dna. Simonetta Sommaruga.

„Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul relațiilor româno-elvețiene, reflectat atât prin dinamica dialogului politic bilateral, cât și prin importantele investiții elvețiene din țara noastră. Președintele României a evidențiat aportul pozitiv adus în economia și societatea elvețiană de către cetățenii români, apreciind, totodată, activitatea cetățenilor elvețieni în România”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Cât despre criza sanitară, Iohannis a catalogat drept „îngrijorătoare” evoluțiea epidemiei de coronavirus din majoritatea statelor europene. Acesta a insistat că e nevoie de o implementare întocmai a măsurilor convenite la nivel național și european, precum și de menținerea cooperării cu toți partenerii europeni, inclusiv cu Elveția.

De asemenea, șeful statului român a lăudat cooperarea la nivelul Spațiului Economic European pentru gestionarea crizei sanitare și a apreciat faptul că Elveția a fost inclusă în mecanismele UE de gestionare a pandemiei.

„Președintele României a exprimat sprijinul pentru consolidarea relațiilor instituționale dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană. În context, Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat speranța că, odată cu respingerea de către cetățenii elvețieni a inițiativei de denunțare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Elveția privind libera circulație a persoanelor, se vor crea premisele pentru finalizarea Acordului Cadru Instituțional UE – Elveția”, se mai arată în comunicat.

Președintele Iohannis a fost invitat să efectueze, anul viitor, o vizită în Elveția, invitație ce a fost acceptată.

Evoluția epidemiei de coronavirus în România și Elveția

La fel ca alte state europene, și România, și Elveția înregistrează în ultima vreme o creștere a numărului de infectări cu coronavirus, ambele marcând recorduri de noi îmbolnăviri.

Bilanțul infectărilorcu coronavirus în România a ajuns, luni, la 212.492, după depistarea pozitivă a încă 2.844 de persoane. Din numărul total al celor contaminați, 151.811 s-au vindecat, dar 6.470 au decedat și 823 sunt acum la Terapie Intensivă. Dupărata de infectarela mia de locuitori, cele mai afectate județe sunt: Alba, București, Cluj, Harghita, Sălaj, Timiș.

Cât despre Elveția, aceasta a raportat la ultimul bilanț 494 de infectări la 100.000 de locuitori. Adică de două ori mai mult decât ​​Italia și Austria, şi de cinci ori mai mult decât ​​Germania. Autorităţile sunt îngrijorate de viteza cu care virusul se răspândeşte şi se pregătesc deja pentru ce e mai rău.

Elveţia are încă din lună martie un plan pregătit pentru o astfel de situaţie. Potrivit planului, în caz de indisponibilitate a paturilor la terapie intensivă nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară. Nici cei cu boali degenerative în stadiile finale nu ar beneficia de resuscitări. În plus, pacienţii cu vârste de peste 85 de ani nu ar putea primi îngrijiri în secţia de terapie intensivă. Şi cei cu vârste de cel puţin 75 de ani s-ar putea afla în aceeaşi situaţie, însă doar dacă au şi alte afecţiuni, precum insuficiență renală cronică sau insuficiență cardiacă severă.

Până la această oră, Elveţia a raportat peste 100.000 de infectări şi mai bine de 2.000 de decese. Aproape 50% dintre toate cazurile de infecare, adică în jur de 50.000, au fost raportate doar în luna octombrie.