Klaus Iohannis: Comasarea alegerilor se discută în partide. Nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape, dar este posibil să fie amânate localele (VIDEO)

Klaus Iohannis: Comasarea alegerilor se discută în partide. Nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape, dar este posibil să fie amânate localele (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a confirmat că partidele coaliției de guvernare discută despre posibilitatea de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare, dar susține că „încă nu există o decizie luată”.

Klaus Iohannis, despre comasarea alegerilor: „Un temei pentru discuție există”

Întrebat de jurnaliști cum vede posibilitatea de a fi comasate alegerile, Președintele a afirmat: „Comasarea alegerilor se discută în partide, este o variantă care este posibilă, este posibilă constituțional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este, însă, posibil să fie amânate localele. Dacă asta este o soluție sau nu, vom vedea pe parcurs. Au existat prime discuții la nivelul coaliției, încă se evaluează dacă aduce ceva, că dacă n-aduce nimic nici pentru cetățean, nici pentru partide, nu trebuie făcut, însă confirm, există această discuție”.

„Soluții tehnice constituționale ar exista, dar ele vor putea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Totuși, aș intra un pic în materie, de ce se discută. În mod normal, în România, în anul viitor, în 2024, am avea cam multe alegeri, este o realitate. În primăvară ar fi europarlamentare, toamna, devreme, ar fi locale, toamna târziu ar fi parlamentare și toamna și mai târziu ar fi prezidențiale, or patru rânduri de alegeri complicate într-un singur an sunt problematice. Vă dați seama că, începând din această toamnă, până la sfârșitul anului viitor, ne-am afla permanent într-o competiție electorală, cu campanii electorale, cu certuri la televizor, pe rețele sociale”, a continuat șeful statului.

„Evident, pentru dumneavoastră, din media, ar fi un festival, dar pentru români nu știu dacă ar fi un festival și nu știu dacă, ținând țara un an și jumătate în alegeri, facem un lucru bun pentru oamenii simpli. Până la urmă, oamenii vor să vadă că se ocupă cineva de problemele lor, că țara merge înainte, că se folosesc banii europeni și nu se discută doar la televizor ș.a.m.d. Deci un temei pentru discuție există, dar încă nu există o decizie luată”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”