Iohannis a atacat la CCR legea care prevede că o diplomă de doctorat poate fi anulată doar în instanță

Publicat: 19 04. 2019, 19:09
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care prevede că o diplomă de doctorat poate fi anulată doar în instanță.

Legea a fost deja declarată neconstituțională în integralitate, dar parlamentarii nu au ținut cont și au modificat actul normativ, trimițându-l președintelui spre promulgare. Potrivit deciziei CCR, procedura legislativă trebuia sistată și reluată de Parlament.

„În cazul de față, Parlamentul a eliminat unele texte, a adăugat unele noi și a operat modificări, fără ca acestea să fi făcut obiectul sesizării de neconstituționalitate și, în mod evident, contrar soluției dispuse de către instanța constituțională prin Decizia nr. 624/2016. Examinând legea adoptată de Parlament în forma în care aceasta a fost retrimisă la promulgare, reiese că anumite texte din legea criticată au fost eliminate, iar altele au fost modificate deși acestea nu au făcut obiectul sesizării de neconstituționalitate, în timp ce altele au fost introduse fără ca acestea să aibă vreo legătură cu forma inițială a legii sau să se fi regăsit în conținutul său, așa cum aceasta a fost supusă controlului de constituționalitate”, se arată sesizarea de neconstituționalitate.

Intervenția Parlamentului de modificare a legii pentru aprobarea OUG 4/2016 prevedea că „diploma de doctor este revocată sau anulată prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești”.