Klaus Iohannis: Alegerile locale au loc în condiții speciale / Scenariu cu risc zero nu există / Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată (VIDEO)

Publicat: 26 08. 2020, 12:30
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri,o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. Declarațiilevin în contextul în care România încă înregistrează un nivel ridicat al cazurilor de infecție cu noul coronavirus, cu peste 1.000 de îmbolnăviri raportate aproape zilnic. Șeful statului a făcutprecizări despre condițiile în care se va desfășura noul an școlar, precum și despre noile măsuri de relaxare avute în vedere de autorități – redeschiderea restaurantelor și sălilor de spectacol.Declarația președintelui vine și pe fondul tensiunilor de pe scena politică. PSDdepus săptămâna trecută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului liberal și trebuie să stabilească data votului din Parlament.

B1.ro transmite live text principalele declarații ale președintelui:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Despre alegerile locale: Alegerile locale au loc în condiții speciale, din cauza epidemiei. E o premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar trebuie să ne adaptăm
  • Organizarea scrutinului în siguranță este posibilă dacă vom respecta cu toții un set de reguli
  • Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate măsurile speciale sunt aplicate riscul poate fi redus la un minim
  • Am cerut guvernului o campanie de informare, pentru ca toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce e permis și ce nu
  • Fac apel la responsabilitate, mai ales din partea candidaților și echipelor de campanie. Nu-i expuneți pe oameni pericolului
  • Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată
  • Alegerile sunt fundamentul democrației, democrația nu poate fi suspendată, fiindcă ea ne garantează toate drepturile și libertățile
  • Alegerile locale au fost deja amânate, acum știm care sunt măsurile de protecție care limitează propagarea coronavirusului
  • Despre redeschiderea teatrelor și a restaurantelor: sunt două domenii în care consider că este cazul, e important să se reia activitatea atât cât se poate și unde se poate în condiți de siguranță. Primul sector, aici recunosc că e unul la care țin foarte mult, e zona culturală. Teatrele și cinematografele, sălile de spectacol, se vor putea deschide probabil de la 1 septembrie. Sigur, în condiții speciale, vor trebui lăsate locuri libere între spectatori, toți să poarte mască, anumite condiții vor fi stabilite de specialiști. Cred că e important că acolo unde condițile permit să se reia actul de cultură.
  • Al doilea sector care e în suferință, unde cred că e bine să se reia activitatea acolo unde se poate, e cel HORECA, în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar apoi nu va mai fi posibil. Cred că după 1 septmebrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior, ținând cont de reguli de distanțare, ținând cont de condiți sanitare specifice și de condițiile din localitatea respectivă. Mâine probabil specialiștii vor stabili o cifră care descrie riscul de ifnectare. Unde pragul va fi depășit în plan local,prin decizia Comisie județene, se va restrictiona funcționarea restaurantelor.
  • Această epidemie e în continuă evoluție. Trebuie să fim realiști, vara se termină și trebuie să ne punem serios problema pentru sectorul HORECA. Eu îmi doresc să supraviețuiască chiar bine. Eu am cerut Guvernului să vină cu masuri de sprijin al sectorului. Cred că e momentul să acționăm concret acolo unde se poate, în condiții de siguranță pentru clienți.
  • Despre moțiunea de cenzură depusă de PSD:Această moțiune de cenzură e prima de la Revoluție încoace care se depune în sesiune extraordinară, cam în bătaie de joc din partea PSD. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea. Cred că toată lumea își dă seama de ce nu trebuie să treacă: suntem în pandemie, criză economică și oricum avem alegeri peste câteva săptpmâni, probabil la începutul lui decembrie. Deci ce rost mai are? Nu cred că PSD își imaginează sau își dorește să preia guvernarea. Cred că PSD vrea pur și simplu să arunce țara în aer și asta mi se pare un lucru grav. Sper să fie suficientă înțelepciune în Parlament să nu treacă moțiunea. E una total neavenită, izvorâtă din cinismul PSD-ist. Cred că românii își dau seama că avem de-a face cu o moțiue populist-electoralistă, total neavenită și pusă într-un moment în care avem nevoie de orice numai de instabilitate politică nu.
  • Mesaj pentru românii care sunt nemulțumiți de cum funcționează Justiția: Eu pot să reafirm că am toată încrederea că Justiția își face treaba. Cum am explicat, mă aștept și eu să se lucreze în așa fel încât cei vinovați să plătească în timp util. Și eu am fost nemulțumit că acele mari dosare au rămas mari restanțe ale Justiției de la noi și sunt în continuare de părere că se va lucra și se va recupera. Aici avem un punct important și sensibil. Legile Justiției au fost ciuntite de PSD, care a încercat să pună mâna pe Justiție, s-o politizeze și s-o controleze. Nu le-a ieșit, pentru că românii au ieșit la referendum și au spus ”stop!”. Dar legile încă nu au fost corectate. Am avut solicitarea spre Guvern și am discutat aceste chestiuni inclusiv cu ministrul ustiției să se apuce de proiecte prin care se repară Legile Justiției, care au fost aduse într-o formă nepotrivită de majoritatea PSD. Am mari speranțe că în această toamnă deja vom avea proiectele care vin să repare Legile Justiției și care să redea demnitate și posibilitate magistraților să facă ordine în dosarele restante.
  • Despre imaginile cu negocierea dintre șefii Poliției și liderii clanului Duduianu: Am cerut explicații ministrului de Interne cu mult înainte să se publice aceste lucruri, am primit explicațiile, dar nu cred că e rolul meu să explic ce s-a întâmpat acolo. Cred că e nevoie de explicații clare, publice din partea șefilor din Ministerul de Interne. Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba.
  • Despre declarația Ralucăi Turcan potrivit căreia Guvernul nu poate da măști gratuite tuturor profesorilor și tuturor elevilor: Bănuiesc că nu există fonduri suficiente, dar, din ce am discutat cu foști colegi de-ai mei, nu cred că e o problemă extremă. Profesorii vor merge cu o mască pe care și-o vor procura ei. Și elevii la fel.
  • Absenteism la alegerile locale? Eu mi-aș fi dorit să avem primari aleși în două tururi, dar sondajele și simulările care s-au făcut nu au arătat o scădere îngrijorătoare a intenției de participare la vot. E posibil, în acest condiții, să nu fie aceeași participare ca anul trecut, dar nu avem semnale că ne putem confrunta cu un absenteism grav. Nu m-aș hazarda să dau un procent, dar până acum nu am văzut un indiciu că lumea nu dorește să meargă la vot.
  • Putem ajunge la 2.800 de infectări pe zi? Se poate reveni la starea de urgență? Deocamdată aceste calcule și grafice nu s-au adeverit. Prin măsurile care au fost luate, după acel vid legislativ generat de acțiunile PSD-iste, lucrurile, din păcate, nu au revenit la normal, dar cel puțin avem o creștere care se numește liniară. Putem spune că lucrurile sunt cât de cât sub control. Cred că, între timp, toată lumea și-a dat seama că aici nu-i de joacă, că această epidemie există și trebuie să ne protejăm. În acest condiți, probabil nu vom avea creșteri foarte importante la numărul de infectări și atunci toate lucrurile se pot desfășura, sigur, cu respectarea normelor specifice, în restaurante, teatre și, foarte important, în școli.
  • Mers la școală opțional? Încă se lucrează la amendarea Legii 55. Urmează să avem în zilele următoare normele elaborate de ministerele de resort. E clar că trebuie să avem grijă. Asta înseamnă respectarea distanțării, portul măștii, inclusiv elevii trebuie să poarte mască, și o respectare riguroasă a igienei.
  • Despre traseismul politic: Asta cu susținerea… cred că putem să punem în paranteză. Dacă veni vorba de traseims. Fac și eu o remarcă: în ultima vreme majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL. Dați-mi voie să vă amintesc că ”patentul” pentru traseism e la PSD. În 2014, PSD, cu foarte puțin timp înainte de alegeri, a legiferat prin OUG traseismul politic. Deci originea traseismului cvasi-legalizat se găsește în abordarea PSD. Cred că trebuie să ne reamintim aceste lucruri. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu traseimsul. Nu mi-am schimbat opinia. Sunt total împotrivă. Au existat încercări în anii trecuți pentru a opri traseimul prin lege, nu s-a reușit din motive legate de opiniile CCR, dar în continuare cred că traseismul e o boală gravă a politici românești și cu cât mai repede terminăm cu ea, cu atât mai binee. Terminatul ține de alegător.
  • Directorii de școli din Italia ar putea răspunde penal pentru îmbolnăvirile din instituțiile lor. Va răspunde și școala românească într-o astfel de situație? Fiecare țară are normele proprii. Eu mă voi referi doar la cele valabile în România. Aici resonsabilitatea e partajată între părinți, școală, alte autorități. Nu cred că e util să căutăm din capul locului cale de a învinovăți pe cineva penal. Ce dorim e să se desfășoare școala în condiții bune, sigure, copiii să învețe, să se întâlnească cu alți copii. Pentru asta facem regulamentele.
  • Ar trebui modificată Constituția, astfel încât președintele să poată fi membru de partid? Cred că președintele poate să fie sau să nu fie membru de partid. După părerea mea, nu prea contează, important e cum acționează. Cred că e important, și așa mă străduiesc, să acționez pentru România și pentru români. Câteodată am declarații mai dure, câteodată mai puțin dure, sper să aducă un pic de lumină în temele pe care le puneți pe tapet.