Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen ar transmite un puternic mesaj de unitate din partea UE şi ar contribui substanţial la consolidarea securităţii europene

Publicat: 11 12. 2023, 20:08
Actualizat: 11 12. 2023, 20:08
Preşedintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că aderarea României la Schengen „ar transmite un puternic mesaj de solidaritate şi unitate din partea Uniunii şi ar contribui substanţial la consolidarea securităţii europene”. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la București, la încheierea mandatului Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

Iohannis, despre aderarea României la Schengen

„Președintele Klaus Iohannis s-a referit și la tema aderării României la Spațiul Schengen, a cărei materializare ar transmite un puternic mesaj de solidaritate și unitate din partea Uniunii și ar contribui substanțial la consolidarea securității europene. Mulțumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg oferit pentru aderarea țării noastre la Schengen, Președintele României a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat.

Totodată, Iohannis s-a pronunțat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova.

„În perspectiva discuțiilor de la Consiliul European, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea sprijinului substanțial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acțiunile UE. În acest sens, s-a pronunțat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri și decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European”, se mai arată în comunicat.

Austria ne pune condiții pentru a relaxa veto-ul pe Schengen

Amintim că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a confirmat public că e gata să relaxeze vetoul Austriei în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Schengen cu traficul aerian.

Astfel, ”granițele aeriene” ar urma să fie ridicate, dar condiționat: Austria cere la schimb o protecție mai strictă a frontierelor și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.

Karner a precizat că deja a transmis Comisiei Europene o serie de solicitări, cerând „triplarea numărului de ofițeri de poliție de frontieră și o actualizare tehnică” a poliției de frontieră, în special la frontierele dintre Bulgaria și Turcia, respectiv România și Serbia.