Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea privind taxa de solidaritate în energie. Motivele

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea privind taxa de solidaritate în energie. Motivele
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea privind taxa de solidaritate pe care trebuie s-o achite companiile din energie. Președintele susține că unele prevederi din actul normativ nu sunt suficient de clare încât „să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare”. În cererea de reexaminare se mai arată că „este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară”.

Iohannis a trimis la reexaminare legea privind taxa de solidaritate

„Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor.

Menționăm că potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, referitor la conținutul și fundamentarea soluțiilor legislative: „Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă (…)”.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii”, se arată în cererea de reexaminare.

Cum s-a ajuns la actuala formă a legii privind taxa de solidaritate

Amintim că Guvernul Ciucă a adoptat, anul trecut, o Ordonanță de Urgență care impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din energie, mai precis pentru companiile care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului. OUG era menită să transpună în legislația națională un Regulament UE.

Numai că, ulterior, OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa deoarece sub 75% din cifra sa de afaceri provine din aceste sectoare.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței a trecut tacit de Senat, iar la Camera Deputaților, PSD, PNL și UDMR au depus un amendament cu noi activități luate în considerare în calcularea cifrei, așa încât și OMV Petrom să fie obligată să plătească taxa. Amendamentul a fost votat de Camera Deputaților, for decizional, la finele lunii martie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`