Klaus Iohannis a semnat decretele de numire ale procurorilor Mihaela Iorga Moraru și Iulian Remus Popa în funcții de conducere la DNA și Parchetul General, în ciuda avizului negativ dat de CSM
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, decretele pentru numirea procurorului Mihaela Iorga Moraru în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pe o perioadă de 3 ani și decretul pentru numirea procurorului Iulian Remus Popa în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe o perioadă de 3 ani.
Klaus Iohannis acceptă propunerile controversate pentru funcțiile de conducere din DNA și Parchet
Klaus Iohannis nu a ținut astfel cont de avizul consultativ negativ al CSM în cazul celor două propuneri controversate.
Secția pentru procurori a CSM i-a dat aviz negativ cu un vot de 5-1 procurorului Remus Popa, propus de Ministerul Justiției în funcția cheie de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul General.
CSM consideră că Remus Popa are o ”experiență limitată” în ceea ce privește urmărirea penală, adică exact specificul secției pentru șefia căreia candidează.
Avizul CSM arată ca un rechizitoriu la adresa procurorului Popa, despre care arată că a prezentat un proiect managerial cu deficiențe grave, potrivit G4media.ro.
Și procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, propusă de Alina Gorghiu la șefia secției de combatere a corupției din DNA, a primit aviz negativ în 5 decembrie 2023 din partea Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mihaiela Iorga Moraru a fost respinsă cu 5 voturi „împotrivă” și unul „pentru”.
Deși cei doi au avut avize negative de la CSM, ministra Alina Gorghiu a trecut peste avizul consultativ. Ministerul Justiției a anunțat că ministra Alina Gorghiu i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile.
Iorga Moraru, dată afară din DNA de Kovesi
Cel mai cunoscut aspect al carierei procurorului Moraru Iorga este conflictul cu procurorul șef DNA de atunci, Laura Codruta Kovesi, care a și revocat-o în 2017 din parchetul anticorupție, revocare anulată ulterior de instanța de contencios administrativ.
Cât timp a stat la SIIJ, între 01.03.2019 și 14.03.2022, „dnei Iorga Moraru i-au fost repartizate spre soluționare 1.456 de dosare penale, dintre care a soluționat 307, nici unul prin rechizitoriu”, se arată într-un răspuns al PÎCCJ pentru SpotMedia.ro. Deci vreme de 3 ani, exclusiv 307 clasări, deși SIIJ avea competența exclusivă pe corupția magistraților.
În 2019, procurorul SIIJ Moraru Iorga a ridicat pașaportul minorei Sorina Săcărin direct de la Serviciul Pașapoarte Dolj, sub pretextul unei suspiciuni de fals, deși documentul încă nu fusese eliberat.